LezersbrievenDonderdag 23 mei

We moeten af van de krampachtige houding om te geloven in het grote belang van die eindtoets

De lezersbrieven van donderdag 23 mei.

Leerlingen van groep 8 op basisschool OBS tuindorp in Utrecht zitten klaar voor de Citotoets. Beeld Pauline Niks
Leerlingen van groep 8 op basisschool OBS tuindorp in Utrecht zitten klaar voor de Citotoets.Beeld Pauline Niks

Brief van de dag: Stop toch met die eindtoetsen

De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn nog niet voorbij of er is alweer ophef omtrent een foute normering van een aantal eindtoetsen: het ‘eindexamen’ van het basisonderwijs. Zo’n 175.000 leerlingen uit groep acht maakten dit jaar de eindtoets, zo’n 20.000 leerlingen die een andere toets dan de Citotoets maakten, kregen een foutieve normering.

Het wakkert weer de discussie aan over de noodzaak van de eindtoets. Ouders willen vooral een ‘objectieve’ toets (naast het schooladvies) wanneer de adviezen niet naar wens zijn. We moeten af van de krampachtige houding om te geloven in het grote belang van die eindtoets. Sterker, afschaffen zou nog beter zijn. Zou het niet veel pedagogischer verantwoord zijn wanneer kinderen van elf langer mogen onderzoeken welk niveau het beste bij ze past, door een breed advies (bijvoorbeeld vmbo-havo) van de leerkrachten te krijgen in groep acht en daarna enkele jaren breed georiënteerd onderwijs te volgen in gemengde groepen op gemengde scholen met diverse niveaus? Hiermee stel je een definitieve, vrij radicale keuze uit en beperk je groepsvorming en kansenongelijkheid tot een minimum. Daarnaast geeft het een kind meer vrijheid en minder druk .

Pascal Cuijpers, Herten

Groningen wil begrip

Terwijl elke stad in Nederland zich nog profileert als beste om het songfestival te mogen organiseren, heeft Groningen dit maandag afgeslagen. We hebben wel wat anders aan ons hoofd; een fatsoenlijke afhandeling van de aardbevingsschade bijvoorbeeld.

Woensdagochtend beefde de aarde voelbaar tot ver in Drenthe en Duitsland. Het episcentrum op zes kilometer van onze boerderij. Maar hé, iedereen heeft schade, wij klagen niet. De emotionele schade die jarenlang is opgebouwd terwijl de huizen werden afgebroken is oneindig veel zwaarder te dragen.

Wanneer dringt het eens door tot de rest van Nederland en de politiek dat oprechte aandacht en liefde voor deze weggemoffelde provincie meer zouden betekenen dan wat woorden?

Doe eens liever tegen de Groningers.

De provincie staat in bloei, is schitterend en blaakt achter haar dijken. Het werelderfgoed, de Wadden, daar weer achter. Het hart staat in brand. Wanneer dringt dit door?

Nee, Groningen toont zich al braafste kind uit de klas Nederland en draagt armlastig het vaandel om groenste provincie te worden, volgeplempt met windmolens en zonnepanelen. Wat niet kapot is, kan nog kapot.

Nee, Groningen stelt zich niet aan. Groningen wil begrip. Doe eens liever! (SIRE bedankt).

Liesbeth Annokkee, Rense Sinkgraven, Tinallinge

Is het nou zó moeilijk?

Naar aanleiding van het aftreden van staatssecretaris Harbers van Vreemdelingenzaken als gevolg van een blunder bij het verschaffen van cijfers over delicten die door asielzoekers worden gepleegd, vraag je je serieus af of er op het ministerie geen ervaren ambtenaren zijn die een eenvoudige conceptnota − kennelijk samengesteld door de jongste bediende − niet even nakijken voor het definitieve stuk naar de staatssecretaris wordt gezonden. Afgezien van het feit dat het mij niet zo moeilijk lijkt, zelfs voor een vrijwel ongeschoolde met een gezond verstand, om een dergelijke nota zelfstandig feilloos op te stellen.

H.W. Bakhuys Roozeboom, Amsterdam

Homohuwelijk mag best

Joost Röselaers schetst een fraai portret van de Remonstrantse Broederschap (Ten eerste, 22 mei). Maar wat hij zegt over de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) klopt niet. Hij zegt nieuwe leden te verwelkomen ‘die het betreuren dat een homohuwelijk bij de PKN-kerken nog steeds niet kan worden ingezegend’. De werkelijkheid is anders.

De PKN heeft sinds haar oprichting in 2004 het huwelijk principieel opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Plaatselijke gemeenten, die zelfstandig zijn, kunnen zelf beslissen of ze dat ook willen. In de praktijk gebeurt dat in de overgrote meerderheid.

Jan Goossensen, Den Haag

Veel weten, niets doen

Op de website van BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol) kun je de jaarrapportages lezen vanaf 2007 over de geluidsoverlast door Schiphol. Ik kwam op de website terecht door een aanhoudende noordenwind met als gevolg aanzienlijk meer storend vliegverkeer over mijn huis. Er is zelfs een bijbehorende goedwerkende app (gefinancierd door het rijk) waarop je kan zien waaraan je je als bewoners nou zo aan zit te ergeren of waar je om 06:00 van wakker bent geschrokken. Ook kun je een klacht of vraag indienen, die keurig geregistreerd en gearchiveerd wordt.

Maar even terug naar de jaarrapportages: als we die inkijken dan is het duidelijk dat de overlast (meldingen, klachten ingediend bij BAS) is toegenomen samen met het oprekken van de geluidsnormen en zo meer. Fijn dat we alles goed documenteren. Hoeveel data gaan we nog verzamelen na 12 jaar rapportages voordat Schiphol tussen de windmolens naar zee gaat verhuizen?

Als zo’n Jumbo Jet overvliegt draaien die molens gelijk extra hard.

Marc Lezwijn, Zoetermeer

Geen haantjes meer

Lieve Volkskrant, lieve omroep, lief Nederland: wanneer krijgen we een politiek debat tussen uitsluitend vrouwen of andere ‘watjes’ uit onze samenleving. Het holle gebral van die hanen heb ik zo langzamerhand wel gezien.

Francien de Jonge, Dodewaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden