Column Arnon Grunberg

We leven in futuristische tijden, al heet oorlog dan antiterrorisme en is ware oorlogsromantiek zeldzaam

De futuristische dichter Marinetti zou tevreden geweest zijn met de hedendaagse oorlogsverheerlijking. Al heet oorlog tegenwoordig dan antiterrorisme.

Sinds een jaar of drie zit ik op Krav Maga, een verdedigingstechniek waarbij je je concentreert op de zwakke plekken van de tegenstander: ogen, haren, neus, oren, kruis. Mijn favoriete verdedigingstechniek is nog altijd: hard wegrennen. Je kunt ook vragen: ‘Hoeveel gaat het me kosten om niet geslagen te worden?’ Op enkele fanatieke antikapitalisten na is iedereen gevoelig voor geld. Pas als dat niet lukt ben ik bereid me op ogen, neus en kruis van de tegenstander te concentreren.

Sinds kort moet ik aan de nieuwe show van Sacha Baron Cohen, Who is America?, denken als ik Krav Maga doe. De show is gemengd ontvangen. Michael Persson schreef in de Volkskrant over ‘puberale pesterijen’ en The New York Times vroeg zich af of Baron Cohen de linkse James O’Keefe was. O’Keefe is een activistische journalist die stiekem progressieve politici en activisten filmt om hen in diskrediet te brengen.

Niettemin heeft Baron Cohens personage Erran Morad, een Israëlische kolonel, antiterrorisme-expert en beoefenaar van Krav Maga, ervoor gezorgd dat een parlementslid uit de staat Georgia is afgetreden. Respectabele Republikeinen waren bereid te verklaren dat kleuters bewapend dienden te worden, wat veel zegt over het futuristische gehalte van de contemporaine politiek.

Het futurisme was een Italiaanse beweging aan het begin van de 20ste eeuw, aangevoerd door de dichter Filippo Tommaso Marinetti, die in een manifest, gepubliceerd in 1909, schreef dat schoonheid alleen in de strijd bestaat. Moralisme, feminisme en lafheid dienden bestreden te worden, het gevaar werd bezongen, de oorlog verheerlijkt.

We leven kortom in futuristische tijden, al heet oorlog dan antiterrorisme en is ware oorlogsromantiek zeldzaam.

Een tijdgenoot van Marinetti, Hugo Ball, schreef: ‘Het protest eist altijd misstanden die het doen ontbranden.’

Ik zal vanaf heden geen misstanden meer eisen en alleen nog in stilte protesteren. Hooguit citeer ik Marinetti tijdens het diner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.