ColumnAleid Truijens

We kunnen Baudets meldpunt niet afdoen als puberaal getreiter van een aandachtsjunk

null Beeld
Aleid Truijens

Hij heeft het weer voor elkaar. Precies wat de bedoeling was van Thierry Baudet met zijn ‘meldpunt indoctrinatie op scholen en universiteiten’: links Nederland op de kast jagen, en in één moeite door ook het helemaal niet zo linkse Nederland, het kabinet, de Tweede Kamer, de onderwijsraden en de docenten. Iedereen vindt het een schande, zo’n schandpaal. Walgelijk. Beledigend voor docenten, intimiderend, bedreigend. Intussen floreert het meldpunt. De filmpjes en beschuldigingen stromen binnen. En wij van de media hebben het nu al de hele week over de al dan niet wenselijkheid van eh… een kliklijn. Serieus.

Negeren, niet happen, natuurlijk zou dat beter zijn. Twee jaar geleden kon dat nog, toen Baudet zijn kruistocht tegen de ‘linkse indoctrinatie’ begon en wauwelde over ‘oikofobie’ (angst voor het eigene) en ‘occidentofobie’ (angst voor het Westen), betreurenswaardige neigingen die in het onderwijs moesten worden aangepakt. Ook zei hij, knipogend: ‘Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers waren’ – haha. Vandaar de naam van zijn partij, die zonder lastige tegenmacht de ‘volkswil’ tot uitvoer zou gaan brengen.

Maar nu zoveel mensen Baudets gedachtengoed blijken aan te hangen, kunnen we zo’n meldpunt jammer genoeg niet afdoen als puberaal getreiter van een aandachtsjunk. Vooral niet omdat de leider van ’s lands de grootste partij zei dat hij mensen die nadenken – universitaire medewerkers, journalisten en kunstenaars – ‘ondermijnend’ vindt. Wat ondermijnen zij dan precies? Welke gewenste waarheid?

Hoe komt Baudet er eigenlijk bij dat het Nederlandse onderwijs één groot links complot is? Dat andersdenkende leerlingen de mond wordt gesnoerd en dat schoolboeken en examenvragen stelselmatig ‘vooringenomen’ zijn? Bewijs vindt hij niet nodig. En dat alle leraren links zijn kan hij, zei hij, gewoon ‘zien aan jullie gezichten en kleding’. Veel heeft het trouwens niet geholpen, die linkse indoctrinatie op scholen, gezien het grote succes van rechts.

Het gaat het FvD niet alleen om linkse indoctrinatie. Nee hoor, kijk maar op hun website. Alle indoctrinatie mag worden gemeld. Dus behalve de ideeën van Erdogan, Denk, antiracisten en feministen ook de ontkenning van klimaatproblemen en lofzangen op vriend Orbán? Of horen die laatste twee in het domein van de feiten? Is het internationale volkenrecht een linkse mening? Is het slavernijverleden een links hobby’tje en waren de politionele acties in Indonesië daadkrachtig optreden? Zijn boeken van gesubsidieerde schrijvers verdacht in de literatuurles? Is een meldpunt een pijler van de joods-christelijke beschaving? Ingewikkeld allemaal.

Wat Baudet, denk ik, eigenlijk niet zint is dat ons onderwijs de basiswaarden van een democratische rechtsstaat uitdraagt: de gelijkheid van mensen van alle rassen en gezindten, van mannen en vrouwen, de vrijheid van meningsuiting en de rechten van de mens. Die zitten de wedergeboorte van het glorieuze Europa lelijk in de weg.

Wie een meldpunt voor kinderen opent en hen aanzet tot anoniem klikken, vindt het kennelijk een goed idee om een aangeversmentaliteit te kweken bij de jongste generatie. Het is een bekend ideaal. Waar kliklijsten, meldpunten en aangevers zijn, is de lange arm van een dictator, of die nu links of rechts is, nooit ver weg. De alleenheerser elimineert eerst kritische leraren, dan de onwelgevallige journalisten en tenslotte de rechters.

Het is een mooi lesonderwerp: de geschiedenis van de aangevers. Wie waren dat, wanneer, onder welke regimes? Welke gevolgen had hun gedrag? Met dank aan Baudet. Ja, goed idee: laten we op school wat vaker praten over cultuur en culturen, over religie en ideologieën, en laten we lessen in geschiedenis, literatuur en filosofie serieuzer nemen. Je leert er nadenken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden