Opinie

We importeren intolerantie

De immigranten nemen de in hun landen van herkomst gebruikelijke negatieve houding tegenover vrouwen, homo's, christenen en joden mee naar Nederland.

Asielzoekers in Heumensoord protesteren tegen hun verblijfsomstandigheden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Asielzoekers in Heumensoord protesteren tegen hun verblijfsomstandigheden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In Nederland wonen bijna 3,6 miljoen allochtonen waarvan 2 miljoen met een niet-westerse achtergrond. In Den Haag is inmiddels meer dan de helft van de inwoners van allochtone afkomst. Cijfers die een enorme demografische verandering van ons land laten zien in een paar decennia tijd. Er zijn mensen die hun wijken en steden onherkenbaar hebben zien veranderen.

De Nederlander is nooit de vraag gesteld: wilt u dat de samenleving fundamenteel verandert door de grenzen open te stellen voor miljoenen immigranten? Wilt u dat de samenleving nog meer verandert door tienduizenden asielzoekers uit Syrië, Somalië of Eritrea een verblijfsstatus te geven? Vindt u het prima dat onze waarden onder druk komen te staan door gezinshereniging vanuit volstrekt andere culturen toe te staan?

Tweede Kamerverkiezingen gaan over koopkrachtplaatjes of zorg, ook belangrijk, maar wanneer het gaat over de enorme toevloed van immigranten lijkt het wel of het ons allemaal overkomt.

Dat gebeurt ook nu weer bij de massale toestroom van asielzoekers: de politiek moet het in 'goede banen leiden', raadsleden moeten vooral 'verantwoordelijkheid nemen en stoere bestuurders zijn', en de oplossing van de migrantenstroom ligt blijkbaar niet hier, maar een paar duizend kilometer verderop.

Je vraagt je af wie het voor het zeggen heeft in Nederland. Is de regering nu echt zo machteloos of heeft Den Haag het besluit impliciet al lang genomen: Nederland gaat heel erg veranderen en wij gaan daar niets aan doen en u helemaal niets vragen.

Aanstootgevende foto's

De verontruste burger rest dan niets dan in verzet te komen tegen weer een noodopvang of een nieuw asielzoekerscentrum. Heel concreet en volstrekt legitiem. En degenen die tegen de komst zijn van zoveel immigranten hoeven hier niet eens een argument voor te geven. Dat heeft niks met xenofobie te maken want niet iedereen is een geboren globalist.

Uiteindelijk zijn het onze zwaar bevochten vrijheidswaarden die onder druk staan door de toestroom van mensen die deze waarden niet delen. De rechten van vrouwen, homo's, christenen of joden zijn niet veilig in de Arabische dictaturen waar het merendeel van de nieuwe toestroom van immigranten vandaan komt. Zij nemen hun gedachtegoed mee naar Nederland. Dat kan ook niet anders. Het maakt onderdeel uit van de cultuur van deze mensen. We importeren intolerantie. En ja, dat geldt niet voor elk individu. En nee, dat verander je niet makkelijk.

De veranderingen voltrekken zich nu zowel sluipenderwijs als in noodtempo. Inwoners van een Duits dorp wordt aangeraden zich vooral netjes te kleden om geen verkeerde gedachten op te wekken bij asielzoekers. Een vrouwelijke politiecommissaris krijgt geen hand. De gemeente Haarlem gaat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet willen vertrekken opvangen in een te bouwen bed-bad-brood locatie. De gemeente Bunschoten-Spakenburg verwijdert 'aanstootgevende' foto's van bierdrinkende jongeren.

Hier wordt door onze bestuurders bij voorbaat de witte vlag gehesen.
Dan wordt er gevraagd om moreel leiderschap. Dat is toch niks anders dan de roep om iemand die ook zegt 'wir schaffen das'. Daar zit geen keuze in.

Toch hebben we wel die stoere bestuurders nodig. Bestuurders die ook nee durven zeggen, bestuurders die durven zeggen: laten we eerst de samenleving eens op orde brengen met iedereen die er nu is. Inclusief onze 3,6 miljoen allochtonen. Leg de vraag terug bij de Nederlandse burger. Daar hoort hij.

Rob de Jong is fractievoorzitter VVD Haarlem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden