Commentaar

'We hebben onze aardgasopbrengsten verjubeld'

Topman Gurria van de OESO heeft gelijk: Nederland moet 'harder roeien' om uit de crisis te komen, schrijft opinieredacteur Hans Wansink.

Minister van Economische Zaken Henk KampBeeld anp

Minister Kamp van Economische Zaken werd door Ángel Gurria, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO, de club van rijke landen) in de verdediging gedrukt. Kamp wees erop dat Nederland braaf had gedaan wat de OESO in het verleden had opgedragen: de pensioenleeftijd verhoogd, de overheidsfinanciën gesaneerd en de uitgaven in de zorg aangepakt.

Waarop Gurria tegenwierp dat dat niet genoeg was. De problemen van de Nederlandse economie zijn structureel: wij moeten 'harder roeien' om mee te kunnen in de mondiale concurrentieslag. Het landenrapport van de OESO sluit zo naadloos aan bij het advies Naar een lerende economie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Waar het op neerkomt, is dat de Nederlandse economie te weinig vernieuwt, het midden- en kleinbedrijf wordt afgeknepen, de bankensector veel te groot is en de productiviteit wordt belemmerd door een woud van regelgeving.

Niet blindstaren
Nederland moet zich niet blindstaren op de multinationals, die nu het meest profiteren van fiscale kunstgrepen en subsidies in het kader van het topsectorenbeleid. Maak aan beide een einde, adviseert de OESO terecht. Nederland moet ook niet al te trots zijn op zijn zzp'ers, waarschuwde Gurria. Het gaat volgens hem om 'last-resort self-employment': eenpitters tegen wil en dank die bijna nooit doorgroeien naar een vernieuwende, kansrijke onderneming.

Blijft over het mkb: daarin moet fors worden geïnvesteerd. Als de banken dat niet doen omdat ze zelf te zwak zijn, dan moeten overheid en onderzoeksinstellingen in het gat springen. Nederland loop achter in research & development, maar ook in fundamenteel onderzoek. Ook aan onderwijs wordt minder uitgegeven dan in andere rijke landen, waardoor schaarste ontstaat aan gekwalificeerd personeel.

Wat zich wreekt is dat Nederland, in tegenstelling tot Noorwegen, zijn opbrengsten uit goedkope energie heeft opgesoupeerd in plaats van gereserveerd voor het opbouwen van een duurzame, concurrerende economie. Nu zitten we met een grote staatsschuld, een wankel bankwezen en hoge particuliere (hypotheek-)schulden. De beste manier om die schuldenberg te saneren is in te zetten op duurzame groei door innovatieve ondernemers.

Hans Wansink is opinieredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden