We hadden Geert nog nooit zo flets gezien

Voelt u zich weleens een roepende in de woestijn? Want u zegt dit al heel lang hè? U bent toch verdorie eigenlijk sprekend de verguisde Cassandra. Die had uiteindelijk ook gelijk. En straks? Gaat u voor het premierschap of krijgen we Wilders: de beste minister-president die Nederland nooit heeft gehad?

Beeld afp

In het twintig minuten durende interview van NOS-journalist Michiel Breedveld met jubilaris Geert Wilders (van harte nog) viel niet alleen geen spoor van kritiek te ontwaren, Breedveld leek het PVV-lid zelfs te voeden. De reacties op het verjaardagscadeautje waren niet mals. Waarom in hemelsnaam de Ivo Niehe-treatment? Was er sprake van een 'angstcultuur' bij de NOS? We waren nauwelijks bekomen van de plaspauze van het becoltruide lichtjeswonderkind Daan Roosegaarde, en nu kregen we dit voor de kiezen.

Geerts secondant Fleur Agema (ook van harte) kreeg het bij RTL Late Night zwaarder te verduren. Maar ze beet stevig van zich af. Er was helemaal niks mis met de beruchte verkiezingsavond in Den Haag: 'Wat ervan gemaakt is, is heel erg jammer. Er is heel veel zuur over ons heen gestort.' Ook de wijze waarop Marine Le Pen werd weggezet, vond Fleur zuur: 'Altijd weer die zuurtegraad, die zuurtegraad in extremo. En dat is waar wij constant mee te maken hebben en wat zoveel mensen doorhebben.' Nee, volgens Fleur werd alles de hele tijd 'in het zure getrokken': 'Je stort echt een hoop zuurheid over me heen.' Arme Humberto. Afgetroefd in extremo. Die nominatie voor de Sonja Barend Award leek verder weg dan ooit.

De Betrouwbare Mannetjes kennen de tactiek. Je trekt een grote broek (of coltrui) aan en van de eerste de beste criticus trek je meteen de intenties in twijfel. Die Humberto ook altijd, met dat zurige lachje van 'm. Nou, leuke verjaardag hoor. En waarom was knuffelcriminelenknuffelaar Twan Huys opeens zo kritisch? 'Jezus, wat zijn we de hele tijd aan het zeiken', zei Roosegaarde, om vervolgens precies dat te gaan doen. Nadat hij eindelijk het lichtknopje op de wc had gevonden, adviseerde hij de studenten om mensen die in beperkingen denken 'met heel veel liefde te negeren'. Dat zijn maar obstakels tussen jou en je droom. En zo ontweek ook het nationale lumenfenomeen de kritische vragen. Heerlijk in zijn slachtofferrol. Als je je afzet tegen mensen die moeilijk doen, is het nou eenmaal makkelijk medestanders vinden.

Terwijl Roosegaarde de polarisering verzorgde, hadden we geen idee meer wat Wilders allemaal had gezegd. En toen begon het te dagen. Tien jaar proberen de dames en heren media de PVV nu aan te pakken. En kijk waar meneer staat (nog van harte trouwens). Dus waarom die Breedveld meteen zo in het zure trekken? Was het niet juist verfrissend? Door Wilders te de-demoniseren, schopte hij diens sokkel, de slachtofferrol, onder hem vandaan. We hadden Geert nog nooit zo flets gezien. Een bescheiden meesterzet, als u het ons vraagt.

Kunstenaar Daan Roosegaarde. Beeld anp

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wonderkind, politicus, CEO en nu nog gewelddadig ook. Ik zou gewoon een heel seizoen College Tour met Camiel vullen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.