Opinie

We doen een beroep op uw solidariteit

Beste collega's, aan de vooravond van het Nederlandse referendum over het EU-Oekraïne Associatie- en Vrijhandels Akkoord vragen we jullie vriendelijk om al jullie morele autoriteit in te zetten om een ja-stem te steunen. Jullie 'ja' zal langdurig grote invloed hebben op het lot van 45 miljoen mensen in Oekraïne.

Belangstellenden worden geïnterviewd door mensen van de 36Stedenreferendumtoerbus. De grote stadsbus maakt een tour door Nederland om de kiezers te informeren over het raadgevend referendum op 6 april over Oekraïne. Beeld ANP
Belangstellenden worden geïnterviewd door mensen van de 36Stedenreferendumtoerbus. De grote stadsbus maakt een tour door Nederland om de kiezers te informeren over het raadgevend referendum op 6 april over Oekraïne.Beeld ANP

Oekraïne is een jonge democratie die in een strijd is verwikkeld om een grimmige nalatenschap van koloniale onderwerping, totalitaire terreur en post-communistisch wanbestuur door oligarchen te overkomen. Het is de Oekraïense maatschappij die onze regeringen in de richting van nauwere samenwerking met de EU heeft geduwd, richting aanvaarding en ondubbelzinnige invoering van Europese regels en standaarden, en democratische instellingen en praktijken.

Voor ons gaat het verdrag niet over de economie, alleen al omdat vanwege de restrictieve tarieven en handelsbarrièrres in cruciale sectoren vooral de EU op de korte en middellange termijn profiteert. Het gaat zelfs niet over de mogelijkheid van lidmaatschap, hoe wenselijk ook. Veel Oekraïeners beseffen dat dit op dit moment onmogelijk is - en het akkoord voorziet er ook niet in.

Veeleer gaat het akkoord over een Oekraïne die volledig Europees wordt. Het gaat over begeleiding en toezicht, over de 'voorwaardelijkheidsmachine' die verdere samenwerking tussen de EU en Oekraïne afhankelijk maakt van de snelheid en reikwijdte van hervormingen.

Dramatische timing

Voor ons is het akkoord vooral van symbolische betekenis. Dit is precies hoe de uitslag van het Nederlandse referendum zal worden geïnterpreteerd in Oekraïne: als een uitdrukking van Europese morele integriteit en solidariteit met een nieuwe democratie of als een omineus teken van toenemend hokjesgeest-denken, egoïsme en dubbelzinnigheid.

De timing van het referendum is dramatisch. Helaas kan Oekraïne een onbedoeld slachtoffer worden van de voortdurende vluchtelingencrisis, de giftige propaganda van de heer Poetin en groeiende westerse onverschilligheid jegens de waarden die het zelf belijdt. Ironisch genoeg dient Oekraïne niet als bron van of doorvoerroute voor vluchtelingen - vooral vanwege de samenwerking met de EU bij het verbeteren van grenscontroles.

Vragen en antwoorden over het referendum

Nederland spreekt zich op 6 april uit over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Aan de hand van elf vragen zet de Volkskrant de belangrijkste informatie op een rij.

Een stempas voor het raadgevend referendum op 6 april. Beeld ANP
Een stempas voor het raadgevend referendum op 6 april.Beeld ANP

Moraliteit

Het is aan de Nederlanders een keus te maken. We kunnen alleen een beroep doen op uw gevoel van moraliteit, uw humanistische traditie en uw strategische zorg om de toekomst van het continent. Wat u ook doet, wij geven onze inspanningen om ons bij Europa aan te sluiten niet op. We hebben voor onze Europese keus door de geschiedenis heen een te hoge prijs betaald en we zullen doorzetten, met of zonder EU. Een Nederlands 'nee' zet geen streep zetten door Oekraïnes pro-Europese keus. Alleen zal de menselijke prijs die ervoor wordt betaald veel hoger worden.

We hopen dat genoeg mensen de juiste zaak zullen ondersteunen.

Namens de Oekraïense vereniging van schrijvers PEN: Mikola Riabtsjoek, voorzitter; Andrej Koerkov, vicevoorzitter; Miroslav Marinovitsj, oud-voorzitter.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden