Bert Wagendorp Drentse wolf

We denken wel dat we af zijn van ons Roodkapje-trauma, maar één wolf over de grens en het is terug

Bert Wagendorp.

Het begint er sterk op te lijken dat de wolf die begin mei in Drenthe voor de camera’s van Staatsbosbeheer verscheen zich heeft voorgenomen zich blijvend in Drenthe te vestigen. Het dier heeft inmiddels heel wat Drentse en Friese schapen achter de kiezen en kennelijk bevallen die haar wel het is waarschijnlijk een vrouwtjeswolf. Pas wanneer de wolf hier een half jaar onafgebroken verblijft hebben we zekerheid, maar een Nederlandse wolf is dichtbij.

Gelukkig is Volkskrant-natuurvorser Caspar Janssen Drenthe al gepasseerd op zijn voettocht door Nederland, anders had het weleens op een confrontatie met de wolf kunnen uitlopen. In het Dagblad van het Noorden stond dat de wolf graag gebruikmaakt van ‘de wandelpaden’. Nederland is veranderd in zijn afwezigheid, maar de wolf is ook niet meer dezelfde als die van 1712.

Wie als wolvenliefhebber de ontwikkelingen op de voet wil volgen, kan niet zonder DvhN. Ze hebben daar op de redactie inmiddels een paar gespecialiseerde wolvenredacteuren. Op de site hebben ze een interactieve wolf, die je kunt laten ‘huilen en grommen’. In de servicerubriek wordt de vraag ‘Mijn schapen zijn doodgebeten, wat moet ik doen?’ beantwoord (‘Verplaats het kadaver niet’).

De interviews met schapenboeren bij wie de wolf op bezoek is geweest zijn veelzeggend. Boer Van der Wier: ‘Voor hetzelfde geld pakt hij een klein kind. Waar gaan we heen?’ Hobbyboer Van Mispelaar wil de wolf overbrengen naar een ‘onbewoond eiland’. Boerin Bouma: ‘Wolven horen in de dierentuin en niet hier. De wolven eten alles op.’ De prijs voor de spannendste kop ging naar ‘Veehouder uit het Friese Bontebok stond oog in oog met wolf’.

Getroffen boeren komen in aanmerking voor een schadevergoeding, maar daar gaat een flinke bureaucratie aan vooraf, geheel volgens het Operationeel Draaiboek Wolf, Fase 1. Neemt de wolf je schaap mee, dan kun je naar een vergoeding fluiten, want dan is er geen bewijs. Een schaap dat na bezoek van de wolf door de stress komt te overlijden wordt ook niet vergoed. Dat zit de boeren niet lekker.

Al voor de definitieve vestiging van de wolf is zodoende het gevecht tussen natuurliefhebbers en boeren losgebarsten. Henk Bleker, de voormalige staatssecretaris voor Natuur die tijdens Balkenende I een moedige poging deed Nederland van de laatste restjes povere natuur te ontdoen, ging meteen voorop in de strijd. Bleker, van wie je elke keer weer hoopt dat hij zich voorgoed heeft teruggetrokken in de moerasgebieden van het noorden, was toch weer uit zijn hunebed gekropen en had het over ‘aso-wolven’ en ‘extreme wolven’. Twee onbekende ondersoorten, die je volgens Henk ‘hard moet aanpakken’. Het zal niet lang meer duren voor het woord abknallen valt.

Volgens wolvenkenner Leo Linnartz zal de wolf, als hij eenmaal een territorium heeft, van schapenvlees overstappen op ree of haas. Maar sinds een recente slachtpartij in Duitsland (veertig doden) en nadat een wolf was gesignaleerd bij een kleuterschool, ligt er al een verzoek in Brussel om de wolf zijn beschermde status te ontnemen.

We denken wel dat we af zijn van ons Roodkapje-trauma, maar er hoeft maar dít te gebeuren of het is terug.

Volgens Anne de Jong in het Dagblad moeten de Drentse schapenboeren de Maremma aanschaffen, een reusachtige berghond die de Italiaanse schapen al tweeduizend jaar met succes tegen de wolf beschermt.

Hoe dan ook, de wolf is terug, en de vraag aan wie dit land eigenlijk toebehoort ligt weer levensgroot op tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden