ColumnIonica Smeets

Wat werkelijk fantastisch is, is dat 2020 een autobiografisch getal blijkt te zijn

null Beeld

Ik had abusievelijk gedacht dat 2020 een wat saai getal was.

Ionica Smeets

‘Iemand die veel van peuteren houdt, weet uit de cijfers waaruit het jaar 1898 is samengesteld de volgende merkwaardigheden te halen. […] dat men door het eerste cijfer van het derde af te trekken, drie gelijke cijfers overhoudt (888). Dit heeft te beginnen met het jaar 1010 om de 111 jaren plaats gehad en zal na 1898 eerst weder in het jaar 2020 voorkomen.’ Aldus een anonieme redacteur in De locomotief: Samarangsch handels- en advertentie-blad van 17 februari 1898.

Collega Maarten Keulemans stuurde me dit pareltje, hij vond het in een archief bij het zoeken naar voorspellingen over 2020. Als iemand die zeer van peuteren houdt, vrolijkte ik er enorm van op. Ik had namelijk abusievelijk gedacht dat 2020 een wat saai getal was en had me bijna in de taalkundige discussie gemengd over de vraag of we tweeduizendtwintig of twintigtwintig gaan zeggen. Maar mijn anonieme illustere voorganger bracht me terug op het juiste pad. Dus wat valt er nog meer voor aardigs uit 2020 te peuteren?

Wat bijvoorbeeld werkelijk fantastisch is, is dat 2020 een autobiografisch getal blijkt te zijn. Bij deze getallen beschrijft het eerste cijfer het aantal keren dat er een nul inzit, het tweede cijfer het aantal enen, het derde cijfer het aantal tweeën en ik vermoed dat u het patroon nu wel ziet. Er bestaan in ons tientallig stelsel maar zeven autobiografische getallen. De vorige keer dat we een autobiografisch jaartal hadden was 1210 en de volgende keer is het jaar 21200. Liefhebbers mogen proberen om een tiencijferig autobiografisch getal te vinden.

Degenen die meer geïnteresseerd zijn in taal, kunnen proberen een autogram te maken: een zin die zijn eigen letters beschrijft. Daarbij is de ultieme uitdaging om een zin te vinden die alle letters van het alfabet gebruikt. Kunt u een beter voorbeeld vinden dan Rudy Kousbroeks fenomenale: ‘Dit pangram bevat vijf a’s, twee b’s, twee c’s, drie d’s, zesenveertig e’s, vijf f’s, vier g’s, twee h’s, vijftien i’s, vier j’s, een k, twee l’s, twee m’s, zeventien n’s, een o, twee p’s, een q, zeven r’s, vierentwintig s’s, zestien t’s, een u, elf v’s, acht w’s, een x, een y en zes z’s.’?

Als we in de stijl van De locomotief nog wat peuteren aan getallen, dan is geinig dat 2020 plus zijn omgekeerde 202 een palindroom oplevert: 2222. Ook dat zal een tijdje duren voor het weer gebeurt in een jaartal. Verder is 2020 de som van de kwadraten van vier opeenvolgende priemgetallen (namelijk van 17, 19, 23 en 29). Dat was voor het laatst zo in 1348 en zal pas weer gebeuren in 2692.

Voor wie meer houdt van delen: 2020 is deelbaar door de som van zijn cijfers: het is immers 4 x 505. Dit soort getallen heten Harshadgetallen en zijn helemaal niet zo zeldzaam. Vanaf 2022 hebben we zelfs vier keer achter elkaar een jaar dat een Harshadgetal is. Voor de taalliefhebbers voeg ik eraan toe dat harshad Sanskriet is voor ‘grote vreugde’. Laten we hopen dat 2020 een jaar van grote vreugde wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden