Wat valt op aan de mensen in Rutte-III?

Mark Rutte ontvangt deze dagen de ministers en staatssecretarissen van zijn nieuwe kabinet. Wat valt op aan de mensen in Rutte-III?

Halbe Zijlstra (VVD) komt aan op het Binnenhof.Beeld anp

Ton Elias
voormalig VVD-Kamerlid:

'Ik zie vooral veel brave uitvoerders. Misschien moet dat ook wel, in een kabinet met een zo hard dichtgetimmerd regeerakkoord. Maar wat als er een crisis is? Komen dan Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers meedoen 's nachts in het Torentje, terwijl de VVD'ers amechtig naar Rutte kijken? Wat meer power en persoonlijkheid zou niet hebben misstaan.'

Ton EliasBeeld anp

Max van Weezel
Parlementair journalist Vrij Nederland:

'In Rutte-III zitten geen verrassende keuzen. Het is een dwarsdoorsnede van de bestuurlijke elite van Nederland.

'Het zijn daarbij nogal veel bewindslieden. Ik vraag me af of de constructie van de duo-ministers gaat werken. Bij Buitenlandse Zaken kun je nu al zien aankomen dat het een vechtdepartement wordt met Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag. Het zal ook op andere ministeries een getouwtrek worden; de een is minister van Justitie, de ander van Rechtsbescherming. Het is de bedoeling dat alle ministers een eigen begroting en ambtenarenapparaat krijgen. Er gaan dus Berlijnse muren binnen zo'n departement worden gebouwd. Ik ga met veel belangstelling volgen hoe dat werkt.

'Er zitten een paar verrassende CDA'ers in het kabinet van wie je je afvraagt: hoe CDA zijn die eigenlijk? De meeste parlementaire journalisten kijken verlangend uit naar hoe het gaat met Ferdinand Grapperhaus, omdat hij bekendstaat als een flamboyante en conflictueuze man. Hij is een voorstander van voltooid leven, dat is nogal on-CDA-achtig. Dat geldt overigens ook voor de CDA-minister van Financiën Wobke Hoekstra, die voor het lesbisch ouderschap en tegen de weigerambtenaar heeft gestemd in de Eerste Kamer. Opmerkelijk, want CDA-leider Sybrand Buma is zelf de conservatieve kant opgegaan, terwijl hij aan de andere kant een aantal redelijk verlichte CDA'ers in het kabinet heeft gezet.'

Max van WeezelBeeld Daniel Cohen

Mei Li Vos
Voormalig PvdA-Kamerlid, nu bestuurder vakbond AVV:

'Er zitten weinig vrouwen in Rutte-III en er is helemaal niemand met een etnische achtergrond. Een gemiste kans om de nieuwe regering van ons allemaal te maken.

'Wat betreft mijn generatie ben ik hoopvol gestemd. Wouter Koolmees op Sociale Zaken vind ik verrassend. Hij is een jonge en zeer slimme D66'er, die vanuit zijn achtergrond weet waarom de verzorgingsstaat nodig is. Hij weet wat je moet behouden en wat je moet veranderen. Ik heb hoge verwachtingen van hem.

'Iedereen dacht van tevoren dat Carola Schouten Sociale Zaken zou krijgen. Maar als boerendochter is het ministerie van Landbouw ook geknipt voor haar, zeker omdat zij als vrouw van de 21ste eeuw snapt dat landbouw niet op de oude voet kan doorgaan. De ChristenUnie is vooruitstrevend op het gebied van klimaat en lijkt een andere invulling van rentmeesterschap te hebben dan het CDA tot nog toe. Ik verwacht dat zij als geen ander die ingewikkelde spagaat tussen klimaat en boerenbelangen kan maken.

'Ik vind het opvallend dat Mona Keijzer geen staatssecretaris van Volksgezondheid maar van Economische Zaken is geworden. Toen zij Kamerlid was, had zij de portefeuille Zorg en heeft ze het leven van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn behoorlijk zuur gemaakt. Dan krijg je de neiging te zeggen: 'Ga het nu lekker zelf doen, nu het CDA in de coalitie zit.' Maar dat zal wel een beetje PvdA-schmerz van mijn kant zijn, haha.'

Mei Li VosBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden