Opinie

Wat u moet weten over de familie Tamimi

Nee, ik vind niet dat Ahed Tamimi moet worden opgesloten. Maar een Jeanne d'Arc is ze zeker niet, en haar familie nog minder. Hieronder vijf zaken die u moet weten over de familie Tamimi.

Elad Zigler
De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi wordt gehandboeid naar de rechtszaal gebracht. Beeld ap
De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi wordt gehandboeid naar de rechtszaal gebracht.Beeld ap

1. De Tamimi's hebben in meerdere interviews laten blijken dat zij de derde intifada hopen te beginnen. Bij de tweede intifada (een Palestijnse golf van geweld die tegen Israëlische burgers is gericht) kwamen meer dan 1.100 burgers om het leven, onder wie meer dan 100 kinderen. Ahed zelf heeft na haar arrestatie gezegd dat ze hoopt dat mensen doorgaan met het protest: 'Iedereen moet meehelpen, of het nou met stenen, steekpartijen of zelfmoordaanslagen is. Alleen zo kunnen we onze boodschap tot bevrijding van Palestina laten horen.'

2. Ahlam Tamimi (nicht van Ahed) was het eerste vrouwelijke brein achter een zelfmoordaanslag, namelijk de bloedige aanslag in de pizzeria in Jeruzalem in 2001, waar 15 mensen om het leven kwamen, onder wie een Nederlandse familie. Dat er 8 kinderen bij die aanslag omkwamen maakt haar tot de trots van de familie. Een andere heldin van Ahed is Leila Khaled, de eerste vrouw die een vliegtuigkaping heeft uitgevoerd.

3. Aheds moeder is ook niet de hulpeloze onschuldige vrouw die ze wil lijken. Toen een Palestijnse terrorist het 13-jarige meisje Hallel Yaffa Ariel in haar slaap vermoordde, deelde Aheds moeder een bericht dat het gedrag van de terrorist prees. De terrorist zou de glorie terug hebben gebracht naar het thuisland. Tijdens de messen-intifada in 2015, deelde ze een Facebookbericht met instructies hoe je het dodelijkst kunt steken.

4. Manal Tamimi (een andere nicht van Ahed), die de Tamimi's op sociale media vertegenwoordigt, laat de intense Jodenhaat van de familie zien. Op Twitter berichtte zij bijvoorbeeld dat de zionistische vampiers op Jom Kippoer (Grote Verzoendag, de heiligste dag van het Joodse jaar) het bloed van Palestijnen drinken.

5. Aheds vader stuurt haar er vanaf haar 11de op uit om soldaten uit te schelden en geweld te gebruiken. Hij beweert dat soldaten Palestijnse kinderen ontvoeren om hun organen te stelen. Waarom zou je je 11-jarige kind tegenover zulke slechte soldaten zetten, en het leven van je kinderen in gevaar brengen? In Nederland noemen we dat kindermishandeling.

Waarom is het normaal om een kind van 16 aan te moedigen geweld te gebruiken tegen soldaten? Waar-om wordt geweld tegen soldaten ook in ons land geprezen? Het is duidelijk, Ahed is een propagandawapen van haar extremistische familie geworden. Haar ouders gebruiken haar fysiek en door verheerlijking van terreur voor hun gewelddadige doeleinden, en nu staat haar gevangenisstraf te wachten omdat haar is geleerd dat geweld de juiste weg is.

Geweld moet altijd worden ontmoedigd, zeker als het om kinderen gaat. Wat onze visie op het conflict tussen Israël en de Palestijnen ook is, we zijn het er toch over eens dat kinderen erbuiten gehouden moeten worden? Kinderen horen op school, niet op het strijdveld.

Elad Zigler, opinieschrijver en spreker over het Midden-Oosten en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden