Wat te doen met vluchtelingen

Wie wil voorkomen dat smokkelaars zich verrijken aan vluchtelingen, moet het probleem aanpakken bij de wortels

Ariejan Korteweg

Elke morgen zie je onder de bruggen in het tiende arrondissement van Parijs hetzelfde ritueel. Een politiebusje stopt, agenten stappen uit en roepen de slapende mannen wakker. Soms goedmoedig, een andere keer wordt er gesnauwd.

Schaduwleger
De slapers zijn Afghanen. Ze vormen een groeiend schaduwleger in de stad. Ze waren met veel, maar sinds het sluiten van ‘de Jungle’ in Calais, hun volgende halte op weg naar Engeland, zijn het er alleen maar meer geworden.

Op ongeveer hetzelfde moment voltrekt zich een soortgelijk ritueel in de parken en bij de bruggen van Calais. Toen vorige week het grootste illegale vluchtelingendorp van Europa werd ontmanteld, deed de Franse regering het voorkomen alsof het illegalenprobleem een zware slag was toegebracht. Verslaggevers en cameraploegen uit heel Europa zagen hoe een legertje van 500 agenten de Afghaanse bewoners afvoerde. Alles voltrok zich in de onuitgesproken hoop dat de beelden van de ontruiming de wereld zouden overgaan, tot in Afghanistan. Om te laten zien dat met Frankrijk niet te spotten valt.

Bussen
Inmiddels is ook het vervolg bekend. De meerderjarige Afghanen werden met bussen afgevoerd, naar oorden als het duizend kilometer zuidelijker gelegen Toulouse. Na hun ondervraging moest een groot deel van de 138 gearresteerden worden vrijgelaten. Een deel van hen heeft zich al weer in Calais of Parijs bij hun landgenoten gevoegd die de dans waren ontsprongen.

Bij Calais zullen ongetwijfeld nieuwe Afghanenkampementen ontstaan. Zoals er mini-jungles voor Koerden, Iraniërs of Vietnamezen zijn. En zoals de Eritreeërs en Soedanezen nog steeds kraakhuizen in de stad bewonen. Het ontmantelen van die kampementen is geen kunst, zo bleek weer eens. Het rondpompen van vluchtelingen is ook zo ingewikkeld niet. Je lost er alleen niets mee op. Meest waarschijnlijke resultaat is dat de publieke opinie op de hand van de vluchtelingen komt.

Toen de Parijse burgemeester Delanoë twee weken terug voor een inspraakavond het tiende arrondissement aandeed, gingen de meeste vragen over de situatie van de Afghanen. De buurt vroeg niet hen weg te jagen. Nee, ze wilden dat de burgemeester zich zou inzetten voor douches, voor onderdak voor de minderjarigen en nachtopvang.

Minister Eric Besson wil van geen nederlaag weten. De actie in Calais was bedoeld om de werkplekken van de mensensmokkelaars te ontmantelen. ‘Ik wist dat het einde van de Jungle niet het einde van de strijd tegen de mensensmokkel zou zijn.’

Ontmantelen
Dat de Jungle moest worden ontmanteld, zal geen weldenkend mens tegenspreken. Maar nu? Wie wil voorkomen dat smokkelaars zich verrijken aan vluchtelingen, moet het probleem aanpakken bij de wortels. Die liggen in Afghanistan, Iran en Afrika. En als dat voorlopig te ingewikkeld is, moet een werkbaar Europees beleid worden afgesproken. Niet de symboolpolitiek van nu.

Een Franse fotograaf portretteerde de Afghanen Khallil en Moumin in de Jungle. Daarna vond hij hen terug in Birmingham, waar ze 30 euro verdienen met werkdagen van 12 uur en op zondag cricket spelen in het park. Zolang de dromen van de Khallils en Moumins waarheid kunnen worden, zullen ze blijven komen. Ongeacht smokkelaars, Jungle of ferme minister.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden