VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Edam

Wat te doen als Thierry Baudet je verdacht maakt met je huisadres erbij?

null Beeld

Nico van Straalen (69) zit dinsdag als voorzitter van stembureau nummer 12 in de gemeente Edam-Volendam als zijn vrouw Dineke (68) geschrokken binnenloopt. Ze komt vertellen dat een onbekende net naar hun huis heeft gebeld om te waarschuwen: Thierry Baudet heeft Nico als stembureauvoorzitter verdacht gemaakt op Twitter en daarbij hun huisadres en telefoonnummer vermeld.

Baudet plaatst de tweet om zes minuten voor drie: links staat een foto van Nico in zijn functie als fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Edam-Volendam, met zijn adres- en contactgegevens van de gemeentewebsite. Rechts in de tweet staat een foto van Nico in het stembureau. Die was door hemzelf op Facebook gezet, maar nu staat er een tekst bij die iemand uit Edam er in een WhatsAppbericht bij heeft getikt: ‘In mijn dorp is de fractievoorzitter van GroenLinks ook voorzitter van een stembureau.’

Baudet zet het op Twitter met als commentaar alleen ‘Edam’. Aanhangers retweeten dat met het woord #verkiezingsfraude. Wat Baudet hier doet heet doxing: het zonder toestemming delen van persoonlijke informatie op internet, meestal om mensen te intimideren.

Wat te doen? Trek thuis maar even de telefoonstekker uit de muur, zegt Nico tegen Dineke. Hij kan zijn post niet verlaten, zij gaat alleen terug naar huis. Wel belt Nico de gemeenteambtenaar die over de verkiezingen gaat. ‘Ik wilde steun. Want als mijn functioneren als stembureauvoorzitter echt ter discussie staat, zei ik, dan moet ik er onmiddellijk mee stoppen.’ Burgemeester Lieke Sievers, die ook voorzitter is van de kiescommissie, laat weten dat Nico van Straalen ‘boven alle twijfel is verheven’. Als raadsleden geen stembureaus meer mogen bemannen, dan kun je de bezetting in half Nederland ook wel vervangen. ‘Eigenlijk moet de Kiesraad dat nog eens duidelijk laten weten’, zegt Nico. De gezaaide twijfel over zijn functioneren zit hem het meeste dwars.

Nico van Straalen en Dineke Burghouts voor hun huis. Beeld Margriet Oostveen
Nico van Straalen en Dineke Burghouts voor hun huis.Beeld Margriet Oostveen

Nico van Straalen begon bij de PSP en noemt zich nog steeds ‘redelijk links, behalve op het gebied van pacifisme: dan ben ik radicaal’. Hij is emeritus hoogleraar dierecologie aan de Vrije Universiteit en al lang actief in het dorpsleven, bijvoorbeeld als secretaris van de katholieke kerk. ‘Nico van Straalen: 40 jaar plezier en plichtsgevoel’, staat op zijn website.

Dineke, ook al zo druk met vrijwilligerswerk, is hier opgegroeid. Nico is de zoon van een bollenkweker verderop in Noord-Holland. Ze kennen ‘iedereen’ en iedereen kent hen. ‘Ik denk dat Baudet een beetje heeft onderschat hoe populair we hier zijn’, lacht hij. Zij zijn niet bang. En alles blijft ook rustig.

Nico en Dineke weten bovendien wie het WhatsAppbericht met de verdachtmaking het eerst verstuurde. ‘Hij studeert, woont hier nog bij zijn ouders en ziet er heel keurig uit, in pak’, zegt Dineke. ‘Nico heeft hem weleens gesproken toen hij hier in de katholieke kerk zat.’ Nico: ‘Ja, ik heb hem daar weleens welkom geheten.’

En gaan ze nu iets met die kennis doen? Welnee. Nico kreeg na de tweet van Baudet ook ‘nare e-mails’, maar wil die absoluut niet laten zien. Na lang soebatten krijg ik er ééntje te lezen: ...Wederom bewijst u weer eens hoe linkse mensen juist een gevaar zijn voor Nederland. Doorgeleerd en denken de wijsheid in pacht te hebben. U bent juist een schande voor de democratie (...) Engerd! Met vriendelijke groet, Hans.’

Nico bloost nu een beetje. Hij wil ‘het niet groter maken dan het is’, en vooral ‘niemand aan de schandpaal nagelen’. Die mensen, zegt hij, sturen dat toch ‘in een oprisping’, dat moet ik begrijpen, en niet zo uitvergroten. ‘In het begin van GroenLinks was het óók erg, toen gooiden ze hier eieren tegen ons huis!’, flapt Dineke eruit. Nico kijkt nu een beetje geschrokken.

De PVV werd in Edam-Volendam het meest gekozen. In de gemeenteraad kan Nico van Straalen best opschieten met politieke tegenvoeters. Omdat PVV en FvD hier lokaal niet meedoen, zijn ze vooral te vinden in lokale partijen. ‘En daar zitten hier dus heel redelijke mensen bij. Dat zie je vaker op lokaal niveau, daar worden alle verschillen kleiner.’

Dát vooral zo houden, zegt Nico van Straalen, pacifist. ‘Want dat kun je tenminste nog hoopgevend noemen.’

Aanvulling: Inmiddels heeft Twitter de tweet van Thierry Baudet verwijderd, wegens het schenden van de regels van Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden