Wat stelt Jeremy Corbyn eigenlijk voor?

Jeremy Corbyn is de favoriet voor het partijleiderschap van de Britse Labour-partij. Wat wil hij?

Laura de Jong en Hans Wansink
Jeremy Corbyn Beeld epa
Jeremy CorbynBeeld epa

Economie

Jeremy Corbyn, de klassiek-linkse kandidaat voor het leiderschap van de Britse Labour Party, heeft een enorme voorsprong genomen op zijn meer gematigde concurrenten.

Ook de Daily Record, een Schotse tabloidkrant, roept de leden van Labour op om Corbyn op het schild te hijsen. Dat Labour weigerde tegen bezuinigingen op sociale zekerheid te stemmen, deed voor de redactie in Glasgow de deur dicht.

Het economisch programma van Corbyn ziet er op het eerste gezicht heel aantrekkelijk uit. Er komt meer geld voor de National Health Service, het minimumloon gaat omhoog en de Bank of England zal de geldpers laten draaien (devalueren dus) om extra uitgaven aan infrastructuur te bekostigen.

Afscheid van de bezuinigings politiek dus, tot grote tevredenheid van de voorstanders van een keynesiaanse aanpak van overheidsstimulering. Maar tegelijkertijd belooft Corbyn dat Labour onder zijn leiding het begrotingstekort zal elimineren en een economie tot stand zal brengen waarin de tering naar de nering wordt gezet.

Dit is allemaal te mooi om waar te zijn, analyseert financieel columnist Buttonwood op de site van The Economist.

The Daily Record roept op Corbyn op het schild te hijsen. Beeld
The Daily Record roept op Corbyn op het schild te hijsen.Beeld

In principe kan de staatsschuld geleidelijk omlaag gebracht worden door het aanjagen van economische groei met overheidsuitgaven. Meer groei helpt meer mensen aan een baan, levert dus meer belastinginkomsten op en minder uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen.

Dat betekent volgens het recept van Keynes dat de overheid eerst flink meer moet uitgeven, zodat het begrotingstekort oploopt wat Corbyn niet wil.

Corbyn wil in plaats daarvan de bazen en de rijken aanpakken door de belastingen te verhogen en maar liefst 93 miljard pond (131 miljard euro) te schrappen aan subsidies aan bedrijven, werkgevers en verhuurders van huizen. Dat klinkt de modale Britse kiezer ongetwijfeldals muziek in de oren.

Maar, merkt Buttonwood snedig op, dat is bezuinigen, namelijkhet afknijpen van de koopkrachtige vraag en van de mogelijkheden van ondernemingen om winst en werk te scheppen. Met als gevolg dat economische groei uitblijft.

Rusland

Corbyn is voorstander van sterkere banden met Rusland, meldt de Britse conservatieve krant The Telegraph. Tegen Russia Today zou Corbyn gezegd hebben dat hij vindt dat het Verenigd Koninkrijk zijn internationale tegenstanders met meer respect moet behandelen: 'Wat is veiligheid? Is veiligheid de mogelijkheid om te bombarderen, te verminken, te doden en te vernietigen? Of is veiligheid de mogelijkheid om te gaan met andere mensen en respectvol naast elkaar te bestaan?'

In een opinieartikel voor The Morning Star in april vorig jaar zei Corbyn dat de crisis in Oekraïne deels het gevolg is van 'NAVO-expansionisme' in Oost-Europa. Volgens hem waren de acties van Rusland 'uitgelokt'. Dit artikel heeft hij overigens geschreven voor de Russiche annexatie van de Krim maar na het begin van de oorlog in Oost-Oekraïne, waar meer dan 6.500 mensen zijn gedood.

In zijn opinieartikel betoogt Corbyn dat de toetreding van Polen en Tsjechië tot de NAVO in het bijzonder de spanningen met Rusland hebben verhoogd. De obsessie met Koude Oorlogpolitiek die de NAVO en de EU-leiders volgens Corbyn hebben, 'stimuleert de crisis'.

Ook is Corbyn kritisch over het optreden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry die bezig is 'de wereld te verdelen'. Volgens hem moeten we af van 'het vreemde idee' dat de uitbreiding van een nucleaire alliantie in het Oosten ons veiliger maakt. 'Dat is niet zo. Het maakt de hele wereld oneindig veel gevaarlijker.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden