VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg In Scheveningen

Wat Sigrid Kaag wil uitstralen op het strand: authenticiteit, een vrouw die samenvalt met wat ze doet

null Beeld

Ik kijk naar Sigrid Kaag en moet aan Pieter Omtzigt denken. Het overkomt me vaker de laatste dagen dat ik aan hem denk, uitkijkend over de Hofvijver bij een waterig zonnetje.

Het komt niet door de bloemetjesbroek of de sneakers met rits die ze draagt. Niks voor Omtzigt, die in een pak geboren is. Het komt door wat Kaag hier, op een zomeravond in strandtent Werelds in Scheveningen, uitstraalt. Of in elk geval geacht wordt uit te stralen. Authenticiteit, een vrouw die zichzelf is omdat ze samenvalt met wat ze doet.

Was het politieke bedrijf een hindoeïstische aangelegenheid inclusief reïncarnatie, dan was authenticiteit de hoogste staat van zijn. Wie dat bereikt – of eigenlijk: wie daarheen terugkeert - kan bergen verzetten. ‘Alle mensen zijn mooi als ze iets menen’, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer ergens in Hotel Europa. Denk aan Obama of Merkel, Trump misschien op een weer heel andere manier. Denk aan Rutte op z’n beste momenten, want als er weinig zelf is, laat authenticiteit zich gemakkelijker zien.

De paradox die hiermee samenhangt, is de lastigste hobbel die politici op zoek naar kiezers moeten nemen: hoe harder je naar authenticiteit zoekt, hoe meer die buiten bereik raakt. Wie daaraan twijfelt moet de toespraakjes terugkijken waarmee de vier CDA-kandidaten zich vorige week op hun partijbureau presenteerden.

Sigrid Kaag: ‘Product van mijn opleiding.’ Beeld
Sigrid Kaag: ‘Product van mijn opleiding.’

Vage gedachten, maar daar is de omgeving dan ook naar. Er is muziek, er worden bestellingen naar de barman geroepen (‘ik heb de 649 aangeslagen’), badgasten komen in bikini of shorts hun drankje halen. Scheveningen lijkt de corona glad vergeten en te midden van dat alles staat Kaag met gespreide armen aan te geven hoe veel anderhalve meter ook maar weer is.

De tip kwam van D66: Sigrid Kaag begint haar informele toer door het land. Misschien leuk om mee te maken, als fly on the wall? De site van Eva Jinek als empathische lanceerbasis van haar kandidatuur, de Volkskrant een paar dagen later voor de vrijzwevende observatie. Waarom ook niet?

Het is informeel tot en met. Uitnodigingen gingen twee dagen tevoren de deur uit. Presentator Frank Evenblij, die Kaag leerde kennen door zijn programma Evenblij maakt vrienden, kreeg daags tevoren de vraag of hij het geheel in goede banen wilde leiden. Dat blijkt een klus: de buitenwereld is rumoerig, microfoons zijn er niet.

De sneakers van Kaag zijn een dingetje, zo blijkt. Ze draagt ze ook naar partijcongressen en wil graag uitleggen waarom. Dat schoeisel staat voor snel opereren, onvermoeibaar blijven, multifunctionaliteit, bij de tijd zijn. Hugo de Jonge kan er nog een puntje aan zuigen. ‘Als over zoiets wordt gesproken is het om mensen van de inhoud af te houden’, waarschuwt Kaag.

Haar vrouw zijn komt ter sprake, hoe kan het anders. En dat ze een buitenlandse partner heeft. Wat haar, zo wordt duidelijk, aantrekkelijk maakt voor Nederlanders van kleur.

Kaag heeft iets deftigs. Daar is ze zich van bewust. ‘Ik ben het product van mijn opleiding’, zegt de ex-diplomaat. ‘Dat is wat ik van huis uit meekreeg.’ Wat ze nu als kandidaat moet laten zien, is dat ze in elk gezelschap en onder alle omstandigheden thuis is. Op de voetbaltribune net zo goed als bij de diplomatieke dienst van Assad.

Ze heeft het over verbinden, over niemand laten vallen, over rechtvaardigheid. Een avond eerder had ik Omtzigt glazig zien kijken toen hem bij Op1 werd gevraagd of hij nu politieke spelletjes ging spelen. ‘Nee. Hoezo?’ Kaag op haar beurt vindt dat de politiek krimpt van spelletjes.

Jing, strategisch ontwerper, maakte ook aantekeningen. Beeld
Jing, strategisch ontwerper, maakte ook aantekeningen.

Ze zegt ook iets wat je Rutte nooit zult horen zeggen: Kaag wil inspireren, een voorbeeld zijn voor anderen. Ze wil dat anderen naar haar kijken en denken: zij doet het, ik kan dat ook. Leiden door voor te leven, een on-Nederlandse ambitie.

In Werelds spreekt dat aan. Leo Lewin, fanatiek twitteraar en nestor van dit gezelschap, is begeesterd. ‘Dit is een figuur van internationaal niveau. Lukt het haar hier niet, dan wordt het elders in de wereld.’ Vinesh Lalta en Viroen Soebedar herkennen zich in haar. ‘Ze vindt woorden voor de pijn die gekleurde Nederlanders voelen. Ze zal zorgen dat niemand kan ontkennen dat er racisme is.’

Intussen maakt Kaag praatjes links en rechts. ‘Niet schreeuwen maar luisteren’, had ze gezegd. ‘Niet volgen maar leiden.’ Alles goed en wel. Ik kijk naar Kaag en denk aan Omtzigt. Politici die – ieder op hun eigen manier – proberen te ontsnappen aan de wasstraat van het Binnenhof. Zou het lukken?

Met Leo Lewin en echtgenote. ‘Figuur van internationaal niveau’. Beeld
Met Leo Lewin en echtgenote. ‘Figuur van internationaal niveau’.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden