LezersbrievenWoensdag 15 juli

Wat moeten we dan van de Duitsers leren?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 15 juli.

In het Duitse Krefeld wordt de Adolf Hitler Strasse na de oorlog omgedoopt tot Roosevelt Boulevard. Beeld Getty Images
In het Duitse Krefeld wordt de Adolf Hitler Strasse na de oorlog omgedoopt tot Roosevelt Boulevard.Beeld Getty Images

Brief van de dag

We moeten bij de verwerking van ons slavernijverleden van de Duitsers leren, ook van de fouten die ze bij de verwerking van hun verleden, de zogeheten Vergangenheitsbewältigung, hebben gemaakt. Dit schrijft de Amerikaanse Susan Neiman in haar essay over racisme in ­Nederland.

Maar wat zouden we dan van hen moeten leren? Pas meer dan dertig jaar na de oorlog begonnen de Duitsers schoorvoetend met de erkenning van de nazimisdaden. In de eerste jaren van de Bondsrepubliek bekleedden voormalige nazi’s weer allerlei vooraanstaande functies. In het onderwijs werd met geen woord gerept over het naziverleden. Mijn vrouw zat in die tijd op school en in het geschiedenisonderwijs ging men niet verder dan de Franse revolutie.

Helemaal bont maakt Neiman het als ze schrijft dat de Europeanen nog veel erger zijn dan de Amerikanen als het erom gaat de geschiedenis van hun schande van racisme te erkennen. Hoe kun je dit met elkaar vergelijken? In de zuidelijke staten van de VS ­waren tot in de jaren zestig allerlei racistische wetten van kracht, de zogeheten Jim Crow-wetten. Het was de tijd dat Martin Luther King zijn marsen voor de vrijheid organiseerde. Een Afro-Amerikaan trok in een proces vrijwel altijd aan het kortste eind.

In Europa, en zeker in Nederland, bestonden toen al allerlei wetten die mensen in staat stelden in geval van racisme een beroep op de rechter te doen.

Sytze van der Zee, oud-correspondent in Bonn en Washington

Bloemen

‘Naast de sierbloementeelt is geen ­industrie zo zinloos als de nertsenfokkerij’, schrijft Jean-Pierre Geelen. Wat een rare vergelijking. Hoeveel mensen zijn in de afgelopen nare coronatijd toch nog een beetje gelukkig gemaakt met een bosje bloemen? Bijna alle blije en treurige gebeurtenissen worden in ons land aangekleed met bloemen. Hoe valt dat te rijmen met zinloosheid van de sierbloementeelt?

Kees de Jong, Utrecht

Bucketlist

Wordt de Amerikaanse invloed ­minder nu het westers bondgenootschap flinke scheuren begint te vertonen? Ik vrees van niet als ik zie hoeveel Angelsaksisch jargon er dagelijks over ons wordt uitgestort. Het lijkt wel of wij niet doorzien dat de Pax Americana van na 1945 behalve op dollars en wapens gebaseerd is op taal en cultuur.

Een beproefde strategie. De Romeinen verspreidden het Latijn over hun rijk. Eeuwen later gaf Karel de Grote opdracht om een grammatica van zijn moedertaal op te stellen voor ­Karolingisch Europa. Het Spaans uit het Castilië van Karel de Vijfde en ­Filips de Tweede is inmiddels de tweede wereldtaal. Door toedoen van Napoleon werd het Frans bon ton. Mijn opa en oma uit Maastricht zijn ermee opgegroeid. Toen kwam het Victoriaanse tijdperk. Dat inspireerde mijn andere opa om voor scholieren A chronological survey of English literature samen te stellen.

Nu hebben Hollywood en Amerikaanse (sociale) media zo ongeveer een monopolie op amusement en ­informatieverspreiding. Nederlandse jongeren willen daarom geen Frans en Duits leren. Ook lezen is voor hen tijdverspilling. Ze strepen liever hun bucketlist af in Albufeira en Knokke-Heist. De Founding Fathers zouden er stil van worden.

Armand Leenaers, Heerlen

Collegegeld

De meeste studies zijn nu online. Daarom moet volgens studenten het collegegeld omlaag. Dit geklaag van studenten is van alle tijden. Maar niemand hoeft medelijden met hun te hebben, want het Nederlandse collegegeld is erg laag in vergelijking met veel andere landen en slechts een fractie van de werkelijke studiekosten.

Daarbij is de kwaliteit van de ­Nederlandse universiteiten hoog. En als de studenten uiteindelijk met succes hun studie afsluiten, wacht hun een goede financiële toekomst. Zo is het gemiddelde inkomen van een hbo’er anderhalf keer dat van een mbo’er. Een een wo’er verdient zelfs twee keer meer.

Ja ik weet het, hun vaste lasten gaan ook tijdens de onlinelessen verder, maar dat geldt voor iedereen. Waarom zouden studenten wel en anderen niet gecompenseerd moeten worden?

Jurgen Geerlings, Suzhou (China)

Mars

Maar liefst drie landen lanceren deze maand nieuwe Marsmissies. De rode planeet blijft wetenschappers fascineren. Hoe zou het zijn als we eerst hier op planeet Aarde op een harmonieuze en liefdevolle manier met onszelf, elkaar en de planeet omgaan, in plaats van miljarden dollars spenderen aan missies die voornamelijk te maken hebben met prestige, aanzien en succesvoller willen zijn dan een ander?

Mariette Reineke, Amsterdam

Café Weltschmerz

Peter Visser noemt Café Weltschmerz een ggz-instelling. Tikkeltje zwart-wit. Hoe dan ook : één gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. De covid-19-problematiek is daar een duidelijk voorbeeld van.

Johan F. Bil, Oosterhout

Trekkers

De helft van de Nederlandse landbouwgrond is droogtegevoelig omdat de bodem is dichtgereden door zware landbouwvoertuigen. Vanuit de droogteproblematiek gezien kunnen boeren met hun grote trekkers dus beter op de snelweg rijden dan op hun ­akkers.

Wim van den Boogaard, Amersfoort

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden