Week van de hoofdredacteurPieter klok

Wat moet je melden als later alles de moeite waard kan zijn?

Pieter Klok artikel ColumnBeeld .

Moeten we werkelijk elke tussenstand van de telling van de Democratische voorverkiezingen in Iowa melden, vroeg chef buitenland Marjolein van de Water zich deze week af. ‘Het is pas het allereerste staatje. Uit de uitslag kun je maar heel weinig afleiden.’ De andere aanwezigen vonden van wel. ‘Elke ochtend bij het opstaan kijk ik toch even hoe het is afgelopen’, zei een van hen.

Het vervelende is dat het onmogelijk is om van tevoren te bepalen wat de cruciale momenten zijn. Tot 2016 hadden de Amerikaanse verkiezingen vaak een vrij voorspelbaar verloop, maar sindsdien lijkt alles mogelijk. Zal het verscheuren van de State of the Union door Nancy Pelosi achteraf het beslissende moment blijken? Was de overwinning van Buttigieg in Iowa het begin van een triomftocht? Laten we er dus maar royaal over berichten, was de uitkomst van de discussie. 

The New York Times heeft zich vooruitlopend op deze verkiezingen aan een zelfonderzoek onderworpen. Bij de vorige verkiezingen ging de redactie er te lang van uit dat Clinton ging winnen en werd de populariteit van Trump onderschat. Dit keer is de krant vast van plan diep in het Trump-electoraat te duiken, vertelt hoofdredacteur Dean Baquet in de podcast The lessons of 2016. Het gevaar van hypercorrectie ligt hierbij op de loer. Je kunt het Trump-electoraat ook te serieus nemen, waardoor je vergeet dat het grootste deel van de VS zich nog steeds tot het redelijke midden rekent.

Dean Baquet.Beeld Getty Images for Tribeca Film Fe

De vorige campagne werd gedomineerd door onthullingen over e-mails van Hillary Clinton, die ze onveilig had opgeslagen. Later bleek dat deze informatie afkomstig was van Russen die het kantoor van de Democraten hadden gehackt. Zou Baquet dit nieuws opnieuw publiceren was de vraag. De hoofdredacteur was vrij stellig. Een krant heeft in principe de plicht alles wat ze weet, te openbaren, vond hij. ‘Niet publiceren zou een politieke daad zijn.’ 

Zou hij ook publiceren als hij zou weten dat de informatie van de Russen kwam. Nee, dat niet, zei Baquet. Dit werpt de vraag op of een medium niet altijd de plicht heeft eerst te onderzoeken wie de informatie heeft gelekt. Ik zou denken van wel. Publiceren zonder dat je alles weet kan ook een politieke daad zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden