Opinie

Wat krijgen we nou, minister?

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs.Beeld anp

Wat krijgen we nou? Eerst moesten we van Balkenende en Rutte van de zesjescultuur af, nu stoort het minister van Onderwijs Bussemaker dat 'iedereen maar altijd hogerop wil'.

Dat is verbazingwekkend. Enerzijds omdat zij zich daarmee stoort aan een toch wel vrij algemeen kenmerk van de menselijke soort, anderzijds vanwege de koerswijziging die zich in haar woorden openbaart.

Vroeger ijverde de PvdA voor toegang tot het hoger onderwijs voor kinderen uit alle bevolkingsgroepen, ook die welke niet gewend of in staat waren daartoe door te dringen, nu vindt een PvdA-minister het maar niks dat iedereen met een vwo-diploma naar de universiteit wil.

Zij wil meer geslaagde vwo'ers naar het hbo sturen. Terwijl het vwo-examen juist is bedoeld om de geschiktheid voor universitair onderwijs vast te stellen. Het is wel een vreemd soort leiderschap waar we tegenwoordig door onze regeerders mee worden geconfronteerd.

Te veel studenten

Bussemaker vindt dat er op de universiteiten te veel studenten zijn. Zij schaart zich daarmee bij de groep politici die schrikken van het beleid dat zij jarenlang hebben gesteund, de politici die onbekwaam blijken om de gevolgen van hun beleidskeuzen te voorzien.

We hebben het gezien bij de toeslag voor kinderopvang, bij de toekenning van kinderbijslag, van huur- en zorgtoeslagen, bij de subsidiëring van milieuvriendelijke auto's, bij de toewijzing van persoonsgebonden budgetten.

In alle gevallen was het gebruik - soms het misbruik - veel massaler dan onze volksleiders hadden ingeschat en werden de aanvankelijk gepropageerde en gerealiseerde voorzieningen drastisch ingeperkt of hervormd.

Kennisoverdracht

Minister Bussemaker vindt ook dat de huidige universiteit teveel gericht is op kennisoverdracht. Zij wil meer aandacht voor de 'persoonlijke ontwikkeling' en voor de socialisatie van de studenten. Ik mag hopen - en veronderstel ook - dat daar in de voorafgaande zestien tot achttien jaar van hun leven hard aan gewerkt is; na de middelbare school is de geschikte tijd daarvoor grotendeels verstreken, nog afgezien van de vraag of universiteiten ervoor zijn toegerust en er een taak in zien, nog afgezien ook van de vraag of jongvolwassenen van een universiteit bemoeienis met hun persoonlijkheid verwachten.

Ik hoop hartgrondig dat de universiteit een voor alle geschikte personen toegankelijk instituut voor kennisoverdracht en vaardighedentraining blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden