Wat is er zo gek aan een dubbelmandaat?

Wat is er zo gek aan een dubbelmandaat? Sybrand Buma vindt het 'totaal bizar' dat Geert Wilders zowel in het Europarlement als in de Tweede Kamer wil gaan zitten, en ook Alexander Pechtold maakt zich ernstige zorgen. Het zijn namelijk twee zware voltijdbanen met, zo blijven de heren benadrukken, twee voltijd-beloningen. Gaat Wilders die soms allebei opstrijken?

Nee, zegt Wilders. Het gaat hem niet om geld. Als het allemaal doorgaat, hoeft hij 'geen cent extra' te ontvangen. Pechtold en Buma verliezen daarmee hun kinderachtigste argument, maar meteen ook het concreetste. Want wat blijft er over, aan echte bezwaren? Wat is er precies zo erg aan als iemand in twee parlementen zit?

Dat je niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn, zegt Buma. Daar heeft hij in principe volkomen gelijk in. Maar ja - wat dan nog? De verwarrende conclusie die Buma hier zelf uit trekt, is dat de PVV bij een dubbelmandaat van Wilders 'feitelijk nog maar elf en een halve kamerzetels overhoudt'. Dat slaat nergens op: parlementsleden zijn wel vaker afwezig, zowel in Den Haag als in Brussel of Straatsburg. Dat mogen ze lekker zelf weten, en ze krijgen er heus geen halve zetel aftrek voor.

Sterker nog: gezien de dictatoriale manier waarop Wilders zijn partij runt, zou het nog wel eens de meest efficiënte methode kunnen zijn. Af en toe naar Brussel rijden scheelt hem een hoop mailtjes en telefoontjes om de boel daar te regisseren. Bovendien kan hij zijn eigen roem en ervaring dan rechtstreeks inzetten om tegenwicht te bieden aan de antisemieten in zijn Europese fractie, mocht hij daar opeens behoefte aan hebben.

Maar ook als het wél slecht uitpakt voor de PVV, als Wilders bijvoorbeeld gebroederlijk naast de oude Le Pen wordt gefotografeerd, als zijn werk in Den Haag eronder lijdt, et cetera - dan is dat toch alleen maar goed nieuws voor Pechtold en Buma? Die zijn toch tégen de PVV? Als Wilders zich vertilt aan zijn dubbelmandaat en zo zijn eigen PVV sloopt, dan wordt de wereld volgens hen toch juist beter? Waar zijn ze dan zo bang voor?

En ja, Wilders is inconsequent. Hij was ooit tegen het dubbelmandaat. Hij was lijstduwer, hij zou in Den Haag blijven. Maar de mensen die toch zo massaal op hem stemden, wisten die dat allemaal? En zo ja, voelen ze zich dan belazerd nu hij ze tóch op twee fronten wil vertegenwoordigen? Natuurlijk niet. Het hele idee van lijstduwers, namen waarop je kunt stemmen maar die vervolgens niks doen, dát is pas kiezersbedrog.

Het enige echte bezwaar tegen een dubbelmandaat is dus dat het niet mag. Maar ja: daar zijn geen goede argumenten voor, en dus deugt dat verbod niet. Daarom stapt Wilders naar de rechter - terwijl hij intussen een politiek slaatje uit de kwestie probeert te slaan door het te presenteren als een belangrijke, nobele strijd. Dat kun je 'totaal bizar' vinden, maar het is gewoon wat politici doen. Kijk maar naar Pechtold en Buma.

Jonathan van het Reve op Twitter: @JvhReve

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.