Column

Wat is er mooier dan speculeren?

De Betrouwbare Mannetjes

 

'Ik beschouw het als een belangrijke bijdrage aan het debat door de grootste politieke partij en in die zin is het ook buitengewoon nuttig.' Premier Rutte reageerde laconiek op het doodgeboren kindje van Kamerlid Azmani en hing en passant nog even de lul uit de broek: het plan om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor vluchtelingen kwam heus niet van zomaar een partij.

Verse buitengewoon nuttige bijdragen aan het debat volgden snel: wat een naar kutplan, kan ook helemaal niet, en je bent nota bene zelf Marokkaan. Verder riep Azmania vooral vragen op. Waarom met veel aplomb iets onhaalbaars presenteren? Waarom uitgerekend nu, na de verkiezingen? En belangrijker: wat vindt Peter R. de Vries ervan?

De Betrouwbare Mannetjes kregen de vinger er niet achter. Niet dat we daar tijd voor hadden. De interviews met de gezusters Holleeder hadden de plannen voor ons bezoek aan de binnenstad danig in de war geschopt en nu waren we als een idioot op zoek naar een bierfiets of kaartjes voor het Torture Museum. Natuurlijk, voor hen was het ook niet leuk. Jarenlang geterroriseerd en gemanipuleerd door hun broer. En dan ook nog weken op hebben moeten trekken met Peter R. de Vries.

Enfin, blijkt dus een lul te zijn, die Holleeder. Niks geen gezellige vent. Zo zie je maar, rundvlees is paardenvlees, een sappige terroristische aanslag is een tragische zelfmoord, en met een beetje knappe montage is een eenzaam keuterboertje in een handomdraai een Geile Geert dan wel Droge Bertie. Niets is wat het lijkt. En dat is maar goed ook. Want wat is er mooier dan speculeren? Was het asielplan een trucje van de coalitiepartijen om zich beide te kunnen profileren? Of was het een 'Klaas Dijkhoff, verzin een list' om zo kasteelheer Ollie B. van der Steur uit de wind te houden? We zouden dagen door kunnen gaan. En laten we wel wezen: als we allemaal netjes zouden afwachten en bij iedere ramp het blik met gissende correspondenten en experts dicht zouden laten, zijn we snel uitgepraat. Die pagina's en uren zendtijd vullen zichzelf niet, verdorie. Weet u wat dat wel doet? Precies. Speculeren. En Peter R. de Vries natuurlijk.

Jaja, grappies over Peter R. de Vries. Altijd goed. En wat Holleeder is voor criminelen, en Clarkson voor gearpresentatoren, is Peter voor speculanten. De Top. Als niemand het weet, weet hij het wel en als iedereen het weet, wist hij het al eerder. Nee, daarvoor dus al. Natuurlijk, misschien kletsen de zusters maar wat en worden we ook nu weer massaal bij de neus genomen. Je noemt je zus heus niet zomaar kankerhoer, zeggen wij altijd maar. Maar als iemand die verweten wordt alleen kruimelcriminelen te pakken tussen het voetbalmakelen door met gevaar voor eigen leven de genadeklap voor de allergrootste regisseert, mag hij wat ons betreft iedere avond drie keer aanschuiven. Kunnen we hem meteen nog even naar de VVD vragen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Hoera, Peter R. is vanaf morgen een uur eerder op tv!

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.