Opinielezersbrieven

Wat is de zin van de kennismakingstijd voor studenten?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 september

Redactie
Aankomende studenten tijdens de UIT, de Utrechtse introductiedagen voor studenten. Tijdens de Stadsintroductie Crazy030 in de binnenstad van Utrecht leren de studenten elkaar en de stad kennen.  Beeld ANP
Aankomende studenten tijdens de UIT, de Utrechtse introductiedagen voor studenten. Tijdens de Stadsintroductie Crazy030 in de binnenstad van Utrecht leren de studenten elkaar en de stad kennen.Beeld ANP

Brief van de dag: wat is de zin van de kennismakingstijd?

Dit jaar was het zover, onze zoon ging studeren in Rotterdam, op kamers én lid worden van een studentenvereniging. Voor de ontgroening, tegenwoordig kennismakingstijd of KMT genoemd, zou hij gedurende tien dagen moeten bewijzen dat hij lid kon worden van de vereniging. De voorbereiding was enorm. Een kleine greep uit wat onze zoon mee moest nemen: een tas met kleding met onder meer negen witte en twee zwarte t-shirts, vijftien paar sokken, tien washandjes, microvezel handdoeken, regenlaarzen, regenpak en een tenue de ville.

Daarnaast spullen die overduidelijk bedoeld waren om de begroting van de studentenvereniging gunstig te beïnvloeden: vuilniszakken, bierfluitjes, een set bestek, panty’s, maandverband, toiletpapier. Voorts een behoorlijke boodschappenlijst met etenswaren waarvan de jonge studenten zelf moesten eten tijdens de KMT. Enfin, onze zoon heeft voor bijna 300 euro moeten shoppen. Alles klaar, de ontgroening begon.

Na vier dagen werden we gebeld door onze zoon, hij was eruit gestapt. Hij had vier dagen gezeten en naar de grond gestaard of gezoemd (neuriën), niet gesproken of gelachen, hij had in een strafklasje gezeten, was door een modderbaan gegaan, had slecht gegeten en slecht geslapen.

Een heel grote teleurstelling. En wij blijven achter met zoveel vragen: is het verantwoord om honderden jongeren tien dagen niets te laten doen terwijl er zoveel goeds te doen is in de maatschappij? Is het normaal om jonge studenten zoveel kosten te laten maken voor een lidmaatschap van een studentenvereniging? Hoe is het mogelijk dan men spreekt van een kennismakingstijd terwijl er tien dagen niet mag worden gesproken of gelachen? Kan iemand mij de zin van deze KMT anno 2019 uitleggen?

Mariëlle Vervoort, Weesp

Vakbond voor allen

In de vraag ‘Hoe sterk is de FNV nog met een dalend ledental’ zit het antwoord in een eenvoudige rekensom: de vakbeweging vertegenwoordigt nog maar 20 procent van de werkende bevolking. Daarnaast richt zij zich binnen die 20 procent voor vrijwel honderd procent op de laagst­betaalden en vooral op de groep werknemers in vaste dienst. Van een evenredige vertegenwoordiging voor werkend Nederland is al lang geen sprake meer. Dat zie je ook terug in de opstelling en acties van het FNV.

De opmerking van Niek van Kesteren onderschrijf ik volledig: het is niet goed dat de invloed van de vakbeweging is verminderd (Ten eerste, 16 september). Maar los van het feit dat ze dit aan hun eigen jarenlange eenzijdige opstelling hebben te wijten, ligt de oplossing ook bij diezelfde vakbeweging.

Richt je op de gehele werkende bevolking: laag betaald, middenklasse en hogere inkomensgroepen. En ook op de zzp’ers en gepensioneerden. Alleen een gezamenlijke aanpak van de belangenbehartiging waarborgt een eerlijke verdeling van arbeid, inkomen en vermogen. Alleen als de vakbeweging haar rol herneemt voor de gehele werkende bevolking zal zij het draagvlak en haar invloed kunnen herwinnen. Anders is haar rol op het podium van de sociale partners definitief een zijlijnfunctie. Dat zou inderdaad jammer zijn.

Ruud de Bree, Groet

Almachtige

Hoe wonderlijk dat van Femke Halsema wordt verwacht als een almacht te heersen over het leven van haar naasten. Zodat ze zich als voorbeeldige burgers gedragen. Dat ze de hormoonspiegel van haar opgroeiende zoon beteugelt en voorkomt dat haar partner door rood fietst.

Iedereen is gelijk en verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Halsema ­behoedt haar zoon voor de openbaarheid en vraagt om anonieme berechting. Als ze haar zoon zou hebben geofferd om haar straatje schoon te vegen was ze haar ambt niet waard geweest.

Deed haar partner iets illegaals? Het is aan ons rechtssysteem om met partner en zoon af te rekenen. Wist Halsema ervan? Alleen dat is relevant. Als ze maar niet heeft gezegd: ‘Prima die revolver, maar verstop hem goed!’

Alle Amsterdammers en de ­gemeenteraad moeten blij zijn met een moeder en een partner die ook nog burgemeester is, door dit alles zal ze de Amsterdammers beter ­begrijpen.

Janwillem Beckers, Den Haag

Verantwoordelijkheid

Robert Oey uit en gedraagt zich net zo puberaal als zijn zoon. Beiden op zoek naar aandacht en bevestiging, en vluchten in extreem gedrag. Het wordt tijd dat ze omkijken en leren verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze aanrichten.

Wim de Jong, Esch

Echte man

Robert Oey heeft zich door zijn interview en de uitspraken hierin niet alleen op een podium gezet waarmee hij zichzelf alleen maar belachelijk heeft gemaakt. Hij heeft zich ook gediskwalificeerd voor datgene wat een man een echte man maakt: iemand die voor zijn vrouw gaat staan. En die dus niet op narcistisch wijze oppositie gaat voeren tegen zijn vrouw en voor zijn eigen particuliere genoegens gaat liggen. Ik zou het, als vrouw, wel weten met zo iemand.

Thomas Kamphuis, Zwolle

Trouwstoeten

Wonend langs een doorgaande weg in Schiedam hoor en zie ik soms luid toeterende Marokkaanse of Turkse trouwstoeten langskomen (met zo nu en dan irritant verkeersgedrag). Deze geluids- en verkeersoverlast valt qua frequentie in het niet bij lawaaierige, vaak autochtone, motoren, quads en motorstoeten die door Schiedam trekken. Regelmatig wordt het gas ­voluit gezet en laat men de uitlaten ploffen tijdens het wachten voor een rood stoplicht. Het lijkt alsof de politie niet controleert op het maximale aantal decibellen dat motoren mogen produceren. Of hoort dit motorkabaal bij onze identiteit, een attractie die wij allemaal in Nederland moeten blijven koesteren?

C. Janse, Schiedam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden