ColumnIonica Smeets

Wat is 29 februari toch fantastisch, een datum vol geheimzinnige mogelijkheden

Vrienden van mij vieren dit jaar op 29 februari voor de derde keer hun trouwdag (de trouwdag zelf niet meegerekend), maar dit najaar zijn ze alweer 12,5 jaar getrouwd. Wat is 29 februari toch fantastisch in de letterlijke zin, een datum vol geheimzinnige mogelijkheden.

Het is dan ook de ideale dag om De torens van februari van Tonke Dragt te lezen of herlezen. Als kind was ik geobsedeerd door dit boek, waarin je door het juiste woord uit te spreken op 29 februari naar een andere wereld kunt reizen (en je kunt dan op 1 april weer terugreizen). Als het mislukt, moet je vier jaar wachten. In 1988 en 1992 heb ik op 29 februari heel wat pogingen gedaan om dat magische woord uit te spreken, maar tevergeefs, want ik ben nog altijd hier.

Onlangs was Tonke Dragt te gast in de Grote Vriendelijke Podcast van kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard. Daarin sprak de 89-jarige schrijver zeer aanstekelijk over haar boeken en over de Netflix-serie gebaseerd op haar legendarische De brief voor de koning die later dit jaar verschijnt. Ik kreeg veel zin om al haar werk te herlezen.

Dragt vertelde ook dat zij zich elke dag een andere leeftijd voelt. Aan het eind van het interview in de podcast zei ze dat zij zich op dat moment ergens onder de veertig, maar boven de dertig voelde: ‘Dan heb je nog heel veel voor je, maar je bent al een beetje wijs genoeg om te denken dat je sommige dingen beter begrijpt. En op je veertigste ontdek je dat je dingen nog helemaal niet begrijpt.’ Misschien is Tonke Dragt wel geboren op een schrikkeldag in een andere wereld waar je iets meer dan eens in de drie jaar een schrikkeljaar hebt en is ze daardoor nog geen 40, al is ze 89. Het zou me bij haar niets verbazen.

Terug naar mijn jubilerende vrienden – hun huwelijksdatum bleek iets minder origineel dan ik dacht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek trouwen er die dag gemiddeld 2,5 keer zoveel mensen als op vergelijkbare weekdagen in februari. Verrassend genoeg worden er gemiddeld juist minder kinderen geboren op 29 februari dan op vergelijkbare weekdagen. Misschien gunnen mensen hun kinderen zo veel mogelijk verjaardagen en willen ze hun huwelijk juist graag zo vers mogelijk laten klinken.

In 2012 – het lijkt slechts twee jaar geleden – maakte ik een filmpje over hoe je kon schatten hoeveel kinderen er dat jaar op de schrikkeldag geboren waren in Nederland (voor de liefhebber: probeer maar eens even op een kladje een snelle schatting te maken, het is een van mijn favoriete voorbeelden van dingen die verbazingwekkend goed te schatten zijn vanuit een paar dingen die je weet over Nederland). Destijds kwam ik al schattend uit op ongeveer 500 kinderen, volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek waren het er 473. Hoeveel zullen het er dit jaar zijn? Mocht u iemand kennen die een baby krijgt op deze schemerdag vol mogelijkheden, neem dan vooral een exemplaar mee van De torens van februari als u op kraambezoek gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden