Opinie

'Wat ik zie in Badr Hari? Een volksheld!'

Belangrijke reden waarom Badr Hari zo uit de gratie is gevallen is jaloezie, betoogt Yehya Kaddouri, zelf ex-delinquent en auteur van een boek over het leven in de (jeugd-)gevangenis. Hij ziet vooral een voorbeeld, een man die zich - letterlijk - een weg naar de top wist te vechten.

Badr Hari verlaat, achterin een auto, de gevangenis van Zoetermeer. Beeld ANP
Badr Hari verlaat, achterin een auto, de gevangenis van Zoetermeer.Beeld ANP

Of Badr Hari een goede reden had om de schorsingsvoorwaarden van de rechtbank te overtreden - Leon de Winter verdedigde hem in de Volkskrant - doet er al niet meer toe. Het is niet meer terug te draaien en er valt ook geen beroep in te dienen tegen de beslissing van de rechtbank om hem weer in hechtenis te nemen. Maar er is iets wat mij niet aanstaat in de hele zaak rondom Badr. En dat is de bemoeienis van al die mensen daar in het restaurant, medeburgers van Badr Hari die het zo nodig vinden het OM in te lichten als de heer Badr daar een broodje eet. Zo attent om op te merken dat hij daar volgens de voorwaarden helemaal niet mocht zijn. Wat doe je dan? Meteen de politie bellen, of even wachten tot hij de andere kant op kijkt?

Lafheid ten top, is dat waar de mensen vandaag de dag goed in zijn? Je kunt van Badr zeggen wat hij wil, maar laf is Badr zeker niet. Wat zit mensen nou dwars dat ze hem zo afzeiken? Oké, hij rijdt een mooie Mercedes E63 AMG en heeft villa's waar je benauwd van wordt in Marokko, maar de mensen die hem zo afzeiken hebben jachten in Monaco en misschien wel drie McLarens op de oprit staan. Laat die jongen zijn centen verdienen. En dat hij een setje is met Estelle is ook leuk, waar maakt iedereen zich nou druk om? Ik dacht vroeger dat jaloezie voorbehouden was aan de onderwereld, waar iedereen de beste, de snelste en grootste wil zijn. Maar het is dom en naïef om dat te denken, het zijn precies dezelfde gevoelens die reden zijn voor de hetze tegen Badr.

Ik heb nog nooit iemand lang zien zitten voor mishandeling, maar bij Badr lijkt alles zwaar te wegen. Begrijpelijk misschien, omdat mensen zich tegen hem als K-1-vechter nauwelijks kunnen verweren. Maar ook: de rijke elite kan het moeilijk verdragen dat het nieuwe geld ze voorbij streeft, met het hete blondje waar ze zichzelf jarenlang op hebben liggen aftrekken. Een snel Marokkaantje in een Mercedes die de straten van Amsterdam als zijn achtertuin ziet: voor velen een reden tot afgunst.

Fouten
Eerst dacht ik nog dat Badr de gevangenis had gemist, dat hij expres de voorwaarden van zijn schorsing had overtreden. Zo slecht is het daar ook weer niet, als je als held wordt onthaald. En dat hij binnen de muren een held is, dat is wel zeker.

Wie wil hem daar wat maken? Tussen de criminelen vindt hij zijn weg wel met die stalen vuisten. Ze kunnen hem simpelweg niks maken, hij slaat een heel groepje nog knock-out als het moet. Automatisch krijg je dan slijmballen, jongens die graag met hem een rondje om de luchtplaats lopen en maar al te graag hun bestellingen en belkaarten aan hem afstaan.

Maar of Badr hun vriendje zou willen worden, ik denk het niet. Nee, Badr zijn fouten zijn echt niet van opzettelijke aard.

Dat hij weer vastzit is eerder gevolg van een zekere gemakzucht, en misschien is hij toch wat te brutaal en antisociaal.

Denken dat er niet moeilijk wordt gedaan om een lunch en een gesprek met getuigen is ook niet meer dan logisch als een verdachte wordt geschorst. Het gebeurt echt wel vaker, hij wilde die verklaringen misschien nog even goed afstemmen op zijn zaak. Dat zouden de meesten doen. Maar al die gemakzucht op een rij, dat moet je niet doen bij een hongerig Openbaar Ministerie. Badr, vergis je nou niet in de lange arm van de wet. Vooral daar in Amsterdam.

En dat het OM in deze zaak hongerig is, is wel duidelijk. Het heeft zijn ogen op je gericht, Badr. De hetze van het OM op jou komt echt niet uit de lucht vallen en dat weet je zelf ook, even al dat zielige gedoe achterwege latend. Het is je vriendschap met Gwennette Martha die ze dwarszit. Een paar weken geleden werd voor het Crown Plaza Hotel in Antwerpen nog een lid neergeschoten van het groepje van Gwennette, de 34-jarige Najib B. stierf ter plaatse. Iedereen die een beetje op de hoogte is van wat er binnen de Nederlandse misdaad gebeurt, weet wie Gwennette is (een eerder veroordeelde crimineel die vorige week opnieuw werd opgepakt in Amsterdam, red.). En jij, Badr, hebt je die dag in 2010, tijdens het K1 World Grand Prix in Tokyo, toen je openlijk je 'Gwennette for ever'-shirt droeg, iets te kenbaar gemaakt. Een heel team van de Criminele Inlichtingen Eenheid moet daar naar hebben staan kijken, hoe jij emotioneel meezong op het nummer van André Hazes. 'Ik leef mijn eigen leven', hoe toepasselijk ook weer gekozen.

Dit is het probleem van Badr. Nog groter dan al die afgunstige rijke lullen die hem Estelle of zijn rijkdom niet gunnen. Een groter probleem dan al die sukkels die roepen dat je terug moet naar je eigen land. Die sukkels die achter het nieuws aan huppelen, meepraten maar niet wetend wat er werkelijk speelt. Het OM opereert met een bepaalde tactiek, en jij bent daar aan ten prooi gevallen.

Badr heeft haters, maar de horde aan Badr-fans en liefhebbers is ook enorm groot. Hij mag dan overkomen als iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, een teringlijer voor de mensen waar hij een hekel aan heeft. Maar hij heeft wel charme voor mij, en volgens mij voor duizenden andere Marokkaanse jongens. Het blijft een jongen van het thuisland, vechtend voor de Marokkaanse vlag, hij is zelfs ereburger van het thuisland. Letterlijk vechtend naar de top. Het OM krijgt hem niet klein met dit offensief, daarvoor heeft hij teveel fans. Zal de officier van justitie in het pleidooi ook maar een keer durven toe te geven dat het motief achter het neerhalen van Badr zijn vriendschap met Gwennette is?

Het vechten van Badr
Ik mis het vechten van Badr.

Door Remy Bonjasky en Semmy Schilt heenstotend, de grootste K-1-reuzen sneuvelden in het gevecht met Badr. Sierlijk en wild dat hij vecht. De sport heeft een charme die de liefhebber kent, probeer het een keer zou ik zeggen. Gekluisterd aan het scherm K-1-wedstrijden kijken, heerlijk!

Wat ik zie in Badr? Een volksheld! Voor mij, voor velen: een jongen net als ik en de anderen die zich naar de top hebben gestoten, en die ze daar boven aan de berg allemaal voor de gek loopt te houden. Normaal heb ik een teringhekel aan het kapitalisme, juist om die hele sfeer van afgunst die erom heen hangt en de druk om te presteren die zoveel mensen ongelukkig maakt, maar als ik Badr op televisie met een grote glimlach de gevangenispoort zie uitrijden, dan lach ik stiekem ook en zie ik Badr in gedachten de ring binnenlopend op het nummer Badboy. Badr is een Badboy die het leven leidt waar zo velen van dromen.

Misschien niet de brave elitaire knullen, maar in andere sociale klassen is hij het boefje dat zich omhoog heeft gemept, en dat kunnen we alleen maar toelachen.

Opdat je snel weer vrij mag komen!

Yehya Kaddouri is student bedrijfseconomie en auteur van Lach met de duivel, over het leven in de (jeugd-)gevangenis en zijn (de-)radicalisering.
Hij heeft veroordelingen op zijn naam voor een terroristisch misdrijf, wapenbezit en hennepteelt. Zijn bachelorscriptie Gelukkig door geld, Marlboro en Mercedes gaat over rijkdom en geluksgevoel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden