Wat hier op het spel staat, is mijn leven

Nadezjda Savtsjenko is een Oekraïense pilote die naar eigen zeggen uit Oekraïne naar Rusland is ontvoerd, waar justitie een proces tegen haar begon. Volgens critici is het een showproces. Er is 23 jaar tegen haar geëist wegens de dood van twee Russische journalisten tijdens gevechtshandelingen in Oost-Oekraïne in 2014. Vorige week werd haar het uitspreken van een laatste woord belet, waarna ze in hongerstaking ging, inclusief de weigering te drinken. Vandaag kon ze dat laatste woord alsnog uitspreken - en ze voegde er een, laatste alinea aan toe. De uitspraak wordt verwacht rond 21 maart.

Vertaling: Lennard van Uffelen en Yegor Osipov-Gipsh.

Nadezjda Savtsjenko
null Beeld ap
Beeld ap

Ik erken noch schuld, noch de veroordeling, noch de Russische rechtbank. In het geval van een veroordeling zal ik niet in hoger beroep gaan. Ik wil dat heel de beschaafde, democratische wereld weet dat Rusland een derde wereldland is met een totalitair regime en een dictator, waar gespuugd wordt op de mensenrechten en op het internationale recht.

Het is absurd dat zij, die mensen ontvoeren en hen onderwerpen aan martelingen, vervolgens doen alsof zij het recht hebben om hen te berechten. Kun je dan nog spreken over een rechtvaardige rechtbank? In Rusland bestaan er geen rechtbanken of degelijk juridisch onderzoek! Dit hier is een farce van Kremlinmarionetten en ik acht het een verspilling van mijn tijd om eraan mee te doen.

Lees het nieuws van 2 maart 2016 terug

Justitie Rusland eist 23 jaar tegen Oekraïense oorlogsheldin

Hongerstaking

Daarom zal ik niet in hoger beroep gaan, maar wel het volgende doen: na het vonnis zal ik tien dagen lang een hongerstaking houden, totdat het vonnis van kracht wordt, ongeacht of er een Oekraïense vertaling van het vonnis beschikbaar is. Met die vertaling kunnen ze namelijk veel tijd rekken. Tien dagen lang zal ik een droge hongerstaking houden en dan heeft Rusland minder dan tien dagen meer om mij terug te brengen naar Oekraïne, waar ze mij ontvoerd hebben! Hoe ze het gaan verklaren kan me niets schelen. Ik heb gehoord dat de Oekraïense president Petro Oleksijovitsj Porosjenko over goede, diplomatieke vaardigheden beschikt. Nou, dan hoop ik dat die genoeg zijn om met één idioot in Rusland te kunnen onderhandelen... Hij heeft mijn moeder immers beloofd dat ik voor de meivakantie van 2015 weer thuis zou zijn.

Terwijl zij over mij onderhandelen, zal het leven mij verlaten en zal Rusland mij hoe dan ook terug naar Oekraïne sturen, levend of dood! Maar mij terugsturen zullen ze!

En al die tien dagen zal mijn zus onder de poorten van de gevangenis staan en zij zal wachten totdat ik eruit gelaten of eruit gedragen wordt. Als jullie haar opsluiten, zal mijn moeder haar plaats innemen. Zij is 77. Sluiten jullie haar ook op? Dan zal een vriendin haar plaats innemen, of een vriend, en na hen Oekraïner na Oekraïner! Bedenk dat jullie hen niet allemaal kunnen wegstoppen! Zolang mijn landgenoten er zullen staan, zullen gewone, eerlijke Russen uit de buurt hen warme thee, boterhammen en warme dekens brengen, omdat ieder van hen begrijpt, dat de kinderen van ieder van hen op mijn plek hadden kunnen staan, in de gevangenis der volkeren genaamd Rusland!

Een beer begrijpt alleen de taal van kracht

Zo beginnen Majdanrevoluties! Is dat soms wat jullie willen? Daarvoor zijn jullie immers doodsbang! Het Kremlin zou er beter aan doen mij zo snel mogelijk levend naar Oekraïne terug te brengen!

En de hele democratische wereld zou er beter aan doen op tijd lessen te trekken uit de geschiedenis en te bedenken, dat Europa ooit tolerant is geweest voor Hitler, dat Amerika besluiteloos was en dat dit tot de Tweede Wereldoorlog geleid heeft. Poetin is een tiran met imperiale ambities en met de complexen van Napoleon en Hitler bij elkaar! Een beer begrijpt geen mensentaal. Hij begrijpt alleen de taal van kracht. Als we niet op tijd besluitvaardiger worden en de juiste prioriteiten stellen, zal er een Derde Wereldoorlog uitbreken.

Als politicus zal ik Rusland niet de hand reiken in de politieke arena. Het is zinloos om een handreiking te doen naar iemand die jou in handboeien en jouw volk in ketenen houdt. Bij iedere politieke beslissing die ik neem, zal ik altijd denken hoe deze van invloed zal zijn op het gewone volk, in Oekraine zowel als in Rusland. Want in Rusland leven ondanks alles vele eerlijke, goede en ongelukkige mensen.

De rechtbank heeft mij beroofd van een week van mijn leven, en nu heeft U een week om tot een uitspraak te komen. En misschien overleef ik het tot die uitspraak. U kunt alles goed doen en uw fout erkennen, maar u zult, natuurlijk, niet uw schuld bekennen. U kunt de uitspraak nu doen, of morgen, of uiterlijk over een week. Als u besluit om aan te kondigen dat de uitspraak over twee weken zal komen, of aan het eind van april, of over een half jaar .... als u uw macht wilt tonen - toon die dan. Maar onthoud dat wat hier op het spel staat mijn leven is, dat de inzet hoog is, en dat ik niets te verliezen heb. Ik zal mijn hongerstaking voortzetten, ook als de uitspraak pas na een week komt. Ik heb alles gezegd, ik zal niet wachten op de uitspraak.

Nadezjda Savtsjenko

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden