Commentaar

Wat heeft Nederland nog in Mali te zoeken?

Waartoe blijven wij nog in Mali? Verlenging van de missie verdient een nieuw fundamenteel debat.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan Mali afgelopen april. Beeld anp

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali is vanaf het begin omgeven met aarzelingen. De PvdA zag in Mali een kans om de Nederlandse reputatie als voorvechter van de internationale rechtsorde hoog te houden - geen overbodige luxe na de aftocht uit Afghanistan. De VVD had meteen al twijfels over de haalbaarheid van de missie in zo'n instabiel gebied waar nepotisme, extremisme, onrechtvaardigheid, sociale onderdrukking en corruptie regeren: was het geen onbegonnen werk?

Na twee jaar zijn die vragen er nog. Minister Koenders wijst uiteraard op de vorderingen. Nadat de Fransen de aanval van extremisten afsloegen, kwam er zowaar een vredesakkoord tussen de regering en de rebellen. De veiligheidssituatie is instabiel maar verbeterd, het aantal vluchtelingen is afgenomen en intussen wordt bijgedragen aan de versterking van bestuur en economie.

Maar dan de andere kant van de medaille: de Nederlandse militairen die verklaren dat ze onvoldoende weten wat ze in Mali doen en dat ze er onder hun niveau presteren. Ze missen een doel en een strategie en ervaren de VN-leiding als log en bureaucratisch. Erg veel duidelijkheid heeft het kabinet er nog niet over geschapen en de Tweede Kamer lijkt ook niet bijster geïnteresseerd. Mali speelt geen prominente rol in het debat op het Binnenhof.

Daarmee dreigt de besluitvorming rond deze missie te schimmig te worden. De gedeeltelijke terugtrekking waartoe het kabinet nu besluit komt vooral voort uit praktische problemen (versleten materieel, te weinig personeel), niet uit de overtuiging dat de tijd rijp is. Militairen zullen vergeefs zoeken naar een antwoord op de vraag waarom ze met de helft van de manschappen wel het doel gaan vinden dat ze tot nu toe misten. Wat hopen we er te bereiken? Is blijvende stabilisatie van de regio het doel? Is dat überhaupt een haalbaar perspectief? Hoe past dat in de prioriteiten van een krijgsmacht met zeer beperkte capaciteiten? Wanneer is dit avontuur eigenlijk geslaagd?

Verlenging verdient een nieuw serieus politiek debat. Het internationale imago hoog houden is op zichzelf geen onzinnig streven maar wel een te wankel fundament om een militaire missie op te bouwen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Financien Jeroen Dijsselbloem en de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op een 2-daags bezoek aan de Nederlandse militairen in Mali in december 2015. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden