OPINIEAdviescommissie slavernijverleden
Wat heeft Edgar Davids te zoeken in adviescommissie slavernijverleden?
Een rapper en een ex-voetballer adviseren het kabinet over het slavernijverleden. Dat is hetzelfde als Gerard Joling en een oud-misdienaar vragen om het kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk te onderzoeken, meent Kenneth Renfrum.
In het slavernij- en racismedebat is in de afgelopen zes weken meer vooruitgang geboekt dan in de voorafgaande 50 jaar. Zo tel ik onder meer mijn zegeningen als het gaat om, hopelijk, het einde van de verschijning van Johan Derksen op de Nederlandse televisie en om het voorgenomen slavernij-jaar in 2023.
Teleurstellingen zijn er helaas ook. Bijvoorbeeld over de opmerking van minister-president Rutte tijdens het debat dat excuses niet nodig zijn, omdat het huidig Nederland in de periode waarin de slavenhandel en de slavernij zich afspeelde nog niet bestond. We kenden toen immers de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Beste heer Rutte, we kenden toen al de Staten-Generaal die in 1621 de oprichting van de West- Indische Compagnie accordeerde en aan deze multinational toestemming gaf om de Trans-Atlantische slavenhandel te coördineren en om zaken desnoods middels het voeren van oorlog voor elkaar te krijgen. De Staten-Generaal bestaat nog steeds.
80-jarige oorlog
Dan sprak afgelopen donderdag op NPO Radio 1 de andere historicus, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Deze politieke voorman vergeleek de slavernij met de 80-jarige oorlog, waar Nederland ook geen excuses voor vraagt aan de Spanjaarden. Voor het gemak er niet bij vermelden dat tijdens deze oorlog landen/groepen tegenover elkaar stonden die allemaal beschikten over wapens. Dat is nou eenmaal een oorlog.
Bij de slavenhandel ging het om weerloze mensen die werden ontvoerd om verkocht te worden en om in een slavernijsysteem te worden geplaatst. Uitsluitend met het doel om geld te verdienen voor De Republiek, die toen al niet vies was van de extra belastinginkomsten.
Serieus nemen
Een ander dieptepunt is de bemensing van een adviescollege die de discussie over het slavernijverleden in samenleving moet aanzwengelen en daarover moet rapporteren aan de regering. Je benoemt daarin een rapper (Typhoon, red.) en een ex-voetballer (Edgar Davids) als je de hele kwestie niet serieus neemt. Gerard Joling en een voormalig misdienaar zijn indertijd ook niet gevraagd om het misbruik van priesters in de katholieke kerk te onderzoeken, of bijvoorbeeld Arjen Robben om te adviseren over de aardgaskwestie in Groningen. Nee!
Als het gaat om zaken die echt belangrijk worden geacht, worden ter zake deskundigen gevraagd. Door hun gestreelde ego’s bedanken deze rapper en ex-voetballer helaas ook niet voor de eer en verwijzen door naar echte deskundigen zoals de professoren Gloria Wekker en de heer Humpfrey Lamur.
Button
Ten slotte de inmiddels populair geworden button 1873. Ik ken geen enkele historicus, ook niet van Surinaamse afkomst, die het met deze onzin eens is. De periode 1863 tot 1873 gelijkstellen aan de 200 jaar daarvoor is niets anders dan stemmingmakerij, of een demonstratie van gebrek aan historische feitenkennis. Laten we ophouden met alle onzin en deze belangrijke thema’s die hebben geleid tot racisme en discriminatie in onze samenleving een serieuze kans geven om grondig en met voldoende kennis van zaken uit te diepen en aan te pakken.
Kenneth Renfrum is voorzitter van de Stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie