Column

Wat goed, ook Frènk is voor meer diversiteit

Jonathan van het Reve
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Frénk van der Linden wil een kleurrijk kabinet (de Volkskrant, 2 maart). Nederland is daar volgens hem aan toe. Van der Linden citeert de Franse oud-profvoetballer Lilian Thuram, die zich vorig jaar afvroeg waarom het succesvolle Franse voetbalteam zo divers was, en de regering niet. Thuram heeft gelijk, zegt Van der Linden: ons winnende EK-team van 1988 was ook heel divers, dus waarom dan niet ook het volgende kabinet?

Na zo'n betoog is het de laatste tijd gebruikelijk om te roepen dat de schrijver 'wil deugen'. Dat heeft altijd iets geks, want wat is dan 'willen deugen'? Volgens mij ken ik niemand die graag in algemene zin 'goed' of 'braaf' gevonden wil worden. Integendeel, mensen willen stoer zijn, dapper, dwars... niet 'deugend'. Maar in dit geval snap ik gewoon echt niet wat Van der Linden met zijn stuk denkt te kunnen bereiken, behalve dat de lezer mompelt: 'Wat goed, Frénk is voor meer diversiteit.'

Want ja, natúúrlijk zou het mooi zijn als het kabinet een afspiegeling van de bevolking was. De helft vrouwen, wat homoseksuelen, een Turk, een Marokkaan, een Surinamer, een Zeeuw, een Drent, iemand in een rolstoel, iemand met een bril, een twintiger, een tachtiger, een lilliputter, een reus, een moslim, een jood, iemand die zo dik is dat Vak K moet worden verbouwd en het liefst ook, mits beschikbaar, één blanke, heteroseksuele man met een normaal postuur van rond de 50 die al een tijdje rondloopt in Den Haag.

Dat klinkt als de cast van een slechte rampenfilm, maar behalve een aantal verstokte PVV'ers (wier visie ik uiteraard ten díépste respecteer) zou iedereen blij zijn met zo'n divers kabinet. De cruciale vraag is alleen: waarom gebeurt het niet en hoe verander je dat? Dát vertelt Van der Linden niet. Hij schrijft dat het 'primair' om kwaliteit en expertise moet gaan, en dat huidskleur 'geen doorslaggevend criterium' moet zijn, want dat is discriminatie. Goh. Maar hoe moet het dan wel? Blind solliciteren? Het enige wat nog een beetje lijkt op een soort plan, is het cliché dat er 'buiten het old boys network' moet worden gezocht.

Frènk van der Linden bij DWDD Beeld Still uit DWDD
Frènk van der Linden bij DWDDBeeld Still uit DWDD

Nog dezelfde avond mocht Van der Linden bij DWDD komen vertellen over zijn grote, schokkende revelatie ('als een soort bliksemflits'), namelijk dat Lilian Thuram vorig jaar in dat interview een goed punt had. Er werd een 'kleurrijk kabinet' samengesteld op het grote scherm, waarbij kandidaten met een gedragen triomfantelijkheid werden geïntroduceerd alsof nog nooit iemand had gehoord van niet-witte mensen die iets konden. Supergezellig, maar het was meer groepstherapie dan een analyse van het probleem: geen woord over opleidingsniveau, racisme of andere concrete beren op de weg naar een perfecte wereld.

Tafelgast Prem Radhakishun - godbetert - wierp nog tegen dat politiek een vak is, en Den Haag een slangenkuil waar je niet zomaar even instroomt. Hm, zo had Van der Linden het nog niet bekeken. Maar goed, het allerbelangrijkste punt was inmiddels gemaakt: Frénk is voor meer diversiteit.

Jonathan van het Reve op Twitter: @JvhReve

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden