OpinieFeiten voor bij de borrel

Wat er terechtkomt van goede voornemens

Bij een nieuw jaar horen nieuwe voornemens. Komen die uit? En welke maken het meeste kans? We zochten het uit.

Mensen bewegen steeds meer.Beeld Volkskrant Infographics

Na het gourmetten, de kalkoen, de kransjes, vele oliebollen en de champagne is het tijd voor de nieuwe voornemens. Stoppen met roken, minder drinken, meer bewegen, dat werk. Maar welke belofte houdt het beste stand en kunt u met een gerust hart bij de nieuwjaarsreceptie aan uw gesprekspartner onthullen?

Wees in ieder geval niet te somber. Het vaak aangehaalde onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Scranton – dat zou beweren dat maar 8 procent van de goede voornemens slaagt – bevat namelijk bij grondige lezing best positieve informatie. Bijna de helft, 46 procent, houdt een voornemen minstens zes maanden vol. Vooral jongeren vertonen daarbij wilskracht, aldus de Amerikanen.

Een Nederlands onderzoek van ING is nog optimistischer gestemd en rept zelfs van een succesratio van 77 procent. Vooral de hulp van een begripvolle partner is van belang om het voornemen vol te houden. Maar misschien trappen de ondervraagden hier toch in de val dat ze vaak te optimistisch over zichzelf denken.

Want als je naar de kille cijfers van eten, bewegen, roken en drinken van Nederlanders kijkt, lijken de resultaten van al die zogenaamd succesvolle voornemens toch wel tegen te vallen. In het onderzoek van ING nam 24 procent van de ondervraagden zich eind 2018 voor om in 2019 af te vallen. Of dat gelukt is, weten we nog niet. Maar de landelijke cijfers van overgewicht geven weinig aanleiding tot optimisme. Het aantal mensen met overgewicht blijft al jaren stijgen, zo blijkt uit de jaarlijkse monitor van het RIVM.

De belofte om meer te bewegen beklijft iets meer. Althans, vooral volwassenen tonen zich de laatste jaren steeds sportiever. Bijna 47 procent van de volwassenen voldoet tegenwoordig aan de beweegnorm, waarbij je in een week tijd minstens 150 minuten matig intensief beweegt. Jongeren tussen 12 en 18 zitten daarentegen nog te veel aan de Playstation of de mobiele telefoon gekluisterd. Slechts 31 procent voldoet aan de landelijke beweegrichtlijn, die overigens voor kinderen iets pittiger is dan voor volwassenen.

Steeds meer mensen met overgewicht.Beeld Volkskrant Infographics

Minder alcohol drinken is ook geregeld een plan voor de maand januari, maar lijkt nog niet tot grote resultaten te leiden. Het percentage probleemdrinkers ligt al jaren constant rond de 14 procent. En ook de huis-tuin-en-keuken-drinker weet nog niet te minderen. Maar liefst 40 procent van de Nederlanders drinkt meer dan een glas alcohol per dag, het verbruik dat de overheid als ongezond bestempeld.

Stoppen met roken is een andere klassieker onder de goede voornemens. En ondanks alle problemen met afkicken, het gedoe met nicotinepleisters en ander sociaal leed gaat het met roken toch gestaag de goede kant op. Het aantal rokers is de laatste jaren stap voor stap gedaald naar inmiddels 22,9 procent.

Het aandeel rokers neemt af.Beeld Volkskrant Infographics

Geen zin om te minderen met borrel en sigaret, dan kunt u tijdens de nieuwjaarsreceptie altijd nog uw uitvlucht nemen naar het meest genoemde voornemen onder Nederlanders: ‘je minder druk maken’. Maar liefst 27 procent van de Nederlanders neemt zich voor zich eens niet meer op te winden over werk, politiek of een Twitterrelletje. Met zo’n doel is het voor de redactie van feiten bij de borrel wel heel lastig te meten of het gehaald is, dus daar hoeft u zich dan alvast niet druk over te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden