Bericht uitRome

Wat doet die oudere dame voor de condoomautomaat? Was het een daad van pure liefde of toch lust?

Jarl van der Ploeg Beeld de Volkskrant
Jarl van der PloegBeeld de Volkskrant

Beduusd draaide ik mijn hoofd om, want wat had ik nou net gezien? Ik zag een auto, midden op het zebrapad, met de motor nog draaiende. De deur aan de bestuurderskant stond open en de bestuurder zelf, een vrouw van een jaar of 70, stond gejaagd voor de condoomautomaat.

Nu heb ik wel eens eerder een vrouw condooms zien kopen, dat was het probleem niet, maar het vreemde was: ik had dat nog nooit bij deze specifieke automaat gezien. Reden: hij bevindt zich op ongeveer 15 meter afstand van de Chiesa di San Damaso, de kerk naast mijn huis.

Omdat de Kerk nog altijd oppermachtig is in Italië, en omdat priesters zich vooralsnog weigeren hard te maken voor condoomgebruik – toch een sine qua non voor dat hele gebeuren – blijft anticonceptie een zeer gevoelig onderwerp in Italië. Toen een middelbare school in Rome een aantal jaar geleden een condoomautomaat ophing in de hal, brieste een kardinaal dat de liefde hierdoor gereduceerd werd tot ‘een louter fysieke oefening’.

Condoomautomaat. Door de invloed van de Kerk blijft anticonceptie een gevoelig onderwerp in Italië. Beeld
Condoomautomaat. Door de invloed van de Kerk blijft anticonceptie een gevoelig onderwerp in Italië.

Maar omdat Italiaanse jongeren blijkbaar meer van elkaar houden dan van Onze Lieve Heer, blijven ze fysiek oefenen en komen ook hier ongewenste zwangerschappen voor. Dat is een serieus probleem want hoewel abortus sinds 1978 legaal is in Italië, weigeren gemiddeld 7 op de 10 Italiaanse gynaecologen er een uit te voeren. Berucht is het voorbeeld van de vrouw uit Padua die ooit 23 verschillende ziekenhuizen af moest voor ze eindelijk een arts trof zonder gewetensbezwaren.

‘Het wegnemen van een mens via abortus is als het inhuren van een huurmoordenaar om een probleem op te lossen’, gooide Paus Franciscus eerder dit jaar nog olie op het vuur. Het gevolg: jaarlijks vinden er in Italië ongeveer 20 duizend illegale abortussen plaats, tegenover 100 duizend legale.

Wilde de vrouw op mijn stoep haar kleindochter misschien behoeden voor dergelijke ellende, en was ze daarom met gierende banden naar deze condoomautomaat gesjeesd? Zag ik een daad van pure liefde? Of was het toch de lust die ik gadesloeg? Misschien, zo dacht ik, was ze al jarenlang gescheiden en had ze vandaag eindelijk weer eens een leuke man ontmoet.

Ik keek naar de vrouw, ik keek naar de Chiesa di San Damaso en raakte alleen nog maar verder in de war. Omdat ik niet christelijk ben opgevoed, zitten er flink wat hiaten in mijn bijbelkennis. Ik weet daarom wel dat seks voor het huwelijk verboden is, maar ik heb geen idee wat de regels zijn voor seks ná het huwelijk. Als deze vrouw hier bovendien voor zichzelf stond, kon anticonceptie vanwege haar leeftijd onmogelijk het doel zijn. Dat betekende dat ze zich hoogstens druk maakte over haar gezondheid en daar kon toch zelfs de priester geen problemen mee hebben?

Of, zo dacht ik toen ik de hoek omsloeg en de vrouw definitief uit mijn blikveld verdween, was het kwaad misschien al lang geschied en zocht ze gewoon een sigarettenautomaat?

Jarl van der Ploeg is ­Volkskrant-correspondent in Italië

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden