Wat doen de Afghanen hier eigenlijk nog?

Wat die 60.000 Afghaanse asielzoekers in Nederland precies doen, weet ik niet, maar in Afghanistan zouden ze wonderen kunnen verrichten.

Toine Heijmans

Er zijn op dit moment zo’n 1.200 Nederlandse militairen in Afghanistan. Tegelijkertijd verblijven er zo’n 60.000 Afghanen in Nederland, vijftig keer zo veel. Zouden al die Afghanen in Nederland militairen zijn, dan moesten we constateren dat we de strijd verliezen. Maar de Afghanen hier in Nederland zijn geen militairen, doch over het algemeen asielzoekers. Sommigen wonen hier al lang.


Wat asiel betreft is Nederland ruimhartig. Terwijl de Verenigde Naties menen dat vluchtelingen in de eigen regio moeten worden opgevangen, kijkt Nederland als het om regio gaat niet op een paar duizend kilometer. Politieke vluchtelingen uit heel de wereld zijn hier welkom, ook uit Afghanistan.


Zoals het hoort bij liefdadigheid weet de rechterhand niet wat de linker doet. Terwijl Nederland met de ene hand al jarenlang Afghaanse vluchtelingen onthaalt, stuurt de andere hand nu militairen naar Afghanistan op opbouwmissie. Daar moeten scholen worden gebouwd, waterputten worden gegraven en andere opbouwwerkzaamheden worden verricht. Door Nederlandse militairen.


Het getuigt van de grootheid van het denken in Nederland dat niemand hier ooit de vraag heeft geopperd of het niet in de rede ligt om de in Nederland opgevangen Afghaanse asielzoekers te vragen mee te helpen bij de wederopbouw van Afghanistan.

Dat reservoir van 60.000 mensen van Afghaanse afkomst in Nederland heeft grote waarde. Een waarde die in Afghanistan nog groter is dan hier. Want wat al die mensen in Nederland precies doen, weet ik niet, maar in Afghanistan zouden die 60.000 wonderen kunnen verrichten. Beschermd door 1.200 Nederlandse militairen zouden ze in een mum van tijd honderden scholen uit de grond kunnen stampen, duizenden waterputten kunnen slaan en verder nog van alles kunnen ondernemen om dat door burgeroorlog geteisterde land er weer boven op de helpen.

Begrijp mij niet verkeerd. Dit is geen pleidooi om alle Afghanen in Nederland te dwingen weer terug te gaan. Maar we zouden het ze toch wel kunnen vragen?

Of ze misschien willen helpen. Het is toch vreemd dat niemand zelfs maar die gedachte oppert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden