ColumnSheila Sitalsing

Wat bezielt mensen om de snelweg over te steken?

Een hardloper loopt over een beschilderd viaduct. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een hardloper loopt over een beschilderd viaduct.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ik heb een oversteker gezien. Zaterdagavond 26 mei om tien voor 1 ’s nachts op de A4 ter hoogte van Schiphol, richting Den Haag. Een hallucinatie, dacht ik eerst, toen ik in mijn rechterooghoek, een eind vóór me, een stel lange benen zag ­galopperen over de laatste ­meters tussen de rechterrijbaan en de berm. Er zat een lijf aan. Zwiepende armen. Daarna werd de verschijning opgeslokt door het donker van de rechterberm. Inbeelding. Vermoeidheid. Want het kán natuurlijk niet.

Maar ik zag de auto links van mij acuut vaart verminderen, en een auto verderop rechts. Die moeten het spook ook hebben gezien. Zelf heb ik in een reflex geremd. Denk ik.

Ik ben in de afgelopen dertig jaar wel vaker geschrokken op de weg. Een keer naar de vluchtstrook geduwd door een medeweggebruiker met een woede­reguleringsprobleem, zo’n type dat tegenwoordig ‘bezorgde burger’ wordt genoemd – ik reed in een bejaarde Saab 900. In de file van achteren aangereden door iemand die een week zijn rijbewijs had. Met zwetende handpalmen in een Renault 5 gezeten, die er op de A13 mee ophield.

Maar een oversteker, dat was nieuw. Pas bij het Prins Clausplein stopte mijn linkerbeen met trillen. Het is fysiek onmogelijk, een oversteker over de A4. Want waar kwam hij vandaan? Uit de middenberm? Aangehold over twee keer zes rijbanen? Of was hij vanaf rechts aan de oversteek begonnen – het was erg rustig, het was ’s nachts, misschien dacht hij dat het kon – en na een paar stappen tot inkeer gekomen en teruggerend?

Je kunt het niet vragen. Heel af en toe is er een heterdaadje. Dan blijken praktische overwegingen – op zoek naar de kortste weg - de doorslag te hebben gegeven. Zo bekeurde de politie vorig jaar een man die besloot de A58 over te steken, op zoek naar hulp voor zijn lege accu. Ook arresteerden ze vorig jaar een dronken Rus die vanaf een truckers­parkeerplaats aan een wandeling begon, dwars over de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht, naar een Shell-winkeltje. De pomphouder beaamde dat hij wel vaker overstekers ziet. Ze komen voor sigaretten of kauwgum.

Vaak gaan overstekers óf dood (een handvol per jaar), óf ont­komen ze zonder kleerscheuren (aantallen onbekend) en is het gissen naar motieven. Vorig jaar: een jongen van 11, dood bij het oversteken van de A44. Afgelopen december: een vrouw zwaargewond nadat ze de A2 overstak.

Tegen de tijd dat ik thuis was, was ik laaiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden