OpinieBrieven

Wat als de zon had geschenen op de dag van de klimaatmars?

De lezersbrieven van woensdag 13 maart 2019.

Redactie
Een deelneemster aan de klimaatmars met een klein spandoek.  Beeld  Freek van den Bergh
Een deelneemster aan de klimaatmars met een klein spandoek.Beeld Freek van den Bergh

Geweldig dat Jan Oost (Brief van de dag, 12 maart) er zondag bij was. Hij was niet de enige die het podiumprogramma van de klimaatmars in Amsterdam niet kon zien. Met 20.000 mensen is de Dam vol. Ondanks het weer bracht de klimaatmars tegen de 40.000 mensen op de been.

Wij bedanken alle deelnemers die de buien en het weer trotseerden. Deze opkomst was ook voor ons boven alle verwachtingen.

Wat als de zon had geschenen die dag? Wij gaan als organisatie van de klimaatmars de volgende keer zeker rekening houden met zo’n overweldigende steun voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. En hopelijk is Jan Oost er dan ook weer bij.

Want het gaat om hem en al die andere tienduizenden die kwamen. Zij zijn de mensen waar de regering niet om heen kan, vinden wij bij Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

Donald Pols, directeur Milieudefensie, Amsterdam

Van vogels en bloemen

Caspar Janssen, dank voor je hulp bij het inrichten van mijn balkon voor de vogeltjes, bloemetjes, vlinders en bijtjes (V, 12 maart). Nederland massaal aan de vuilboom a.u.b en word blij, doe het nu!

Judith Koot, Tilburg

Zoenende vrouwen

Als Gelderlander en Nunspeter schrik ik al jaren van de opvattingen van de SGP en de ruimte die deze krijgen in ons land. Waar de media en bevolking zich (terecht) druk maakt over fundamentalistische ideeën van bijvoorbeeld moslims die niet aansluiten bij onze huidige samenleving, krijgt de SGP nauwelijks kritiek en volop de mogelijkheden haar gedachtegoed bij anderen op te dringen.

Op pagina 4 van uw krant stond dinsdag een klein berichtje. De SGP wil dat posters met zoenende vrouwen verwijderd worden uit onze Gelderse bushokjes. Want deze zouden aanstootgevend zijn en niet passen bij een levenswijze conform de Bijbel. Los van het feit dat ik deze discriminatie van de SGP inzake iedereen die niet de SGP-denkwijze deelt stuitend vind, vind ik het vooral ook verbazingwekkend dat hier zelden een echt kritische noot over verschijnt in de Nederlandse media. Stel dat men SGP vervangt door moslims, Turken of Marokkanen? Zou het dan nog pagina 4-nieuws zijn? Of zou het land te klein zijn?

Ik woon in een dorp waar de huidige SGP-burgemeester Breunis van de Weerd afgelopen jaar weigerde om de regenboogvlag uit te hangen op de Coming Out-dag. Met weinig enthousiasme nam hij deze wel aan van de lokale PvdA/GroenLinks. Maar sprak de woorden: ‘Het is een gevoelig onderwerp, ik vind dat daarover een goed gesprek plaats moet vinden in de gemeenteraad voordat je zoiets wel of niet ophangt.’ Ik zie sindsdien in ons dorp regelmatig op enkele huizen de regenboogvlag wapperen. Het is dat ik geen vlaggenstok heb, anders wapperde mijn vlag vanaf vandaag dapper mee!

Florine Tijmes, Nunspeet

Rustig aan

De foto bij ‘Misschien hoeven de dijken minder hoog’ (Wetenschap, 11 maart) geeft aan dat men zich daarop aan het voorbereiden is. Van de acht mensen op de foto is er nog maar een aan het werk. Dan hoeven waterschapsbelastingen misschien minder omhoog, en kan er flink bezuinigd worden op de loonkosten.

Bé Bisschop, Zutphen

Stop dat verrommelen

Minister Ollongren doet ten onrechte haar beklag over de vertraging van de energietransitie bij gemeenten nu de regering deze zelf met een onmogelijke taak heeft opgezadeld (Ten eerste, 12 maart). De afgelopen decennia hebben ons geleerd dat gemeenten volstrekt onbekwaam zijn om op een behoorlijke wijze sturing te geven aan de ruimtelijke ordening. Met als gevolg een totaal verrommeld en versnipperd landschap. Waarom zou dat bij de energietransitie nu ineens wel beter gaan?

Overal is te zien dat verrommeling in een nog hogere versnelling doorzet door her en der neergezette groepjes windturbines en zonneparken zonder enige samenhang in groter verband. Een behoorlijke visie ontbreekt vrijwel altijd en de ontwikkeling wordt vooral door winstbejag gedreven. Om de eigen verantwoordelijkheid uit de weg te gaan, willen de falende overheden de burger medeplichtig maken aan deze wildwestplanologie door ze in de (subsidie)winst te laten participeren. Zo geniet een beperkte groep de lusten en de meerderheid, die niet meedoet, draagt de lasten.

Dit versterkt de tweedeling tussen de burgers en tast juist het draagvlak aan dat de minister zo graag wil scheppen.

Adriaan van Abeelen, Den Dungen, Groene Hart Brabant

Dobberende sloep

Bij defensie gaat in 2040 de laatste vlieger op zijn dienstfiets naar de inmiddels verouderde JSF, dobbert de enige sloep van de marine, met de laatste marinier aan boord, stuurloos rond op de Noordzee en sluit een 70-jarige soldaat de poort van die ene kazerne die ons land dan nog rijk is. Raar vooruitzicht, maar die kant gaan het langzamerhand wel op. Misschien moeten de dames Bijleveld en Visser eens opkomen voor het honds­loyale personeel en zorgen voor een goede cao.

Of wordt Defensie opnieuw vergeten, omdat het geld al is uitgegeven aan die delen van de publieke sector die elke dag zichtbaar zijn en dus wel aandacht krijgen van politici en media?

Bert Westra, Stien

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden