Opinie

Washington Post: Verdedig democratie

Donald Trumps overwinningen van dinsdag plaatsen de Republikeinse Partij voor een scherpe keus. Moeten leiders zich verenigen achter de heer Trump, die de meeste afgevaardigden heeft verzameld, maar wellicht de conventie in juli zal bereiken zonder een meerderheid om direct de nominatie te claimen? Of moeten ze al het mogelijke doen om hem van die nominatie af te houden? Op politiek niveau kan dit een dilemma zijn. Als morele vraag is het eenduidig. De missie van elke verantwoordelijke Republikein moet zijn om Trumps nominatie en uitverkiezing tegen te houden.

Presidentskandidaat Donald Trump spreekt na het winnen van de Republikeinse voorverkiezingen in Florida.Beeld ANP

We huldigen dit standpunt niet omdat we geloven dat de heer Trump gevaarlijk fout zit in zijn standpunten, al zit hij dat. Nee, hij moet gestopt worden, omdat hij een bedreiging vormt voor de Amerikaanse democratie. Hij lijkt op andere sterke mannen uit de geschiedenis die de macht verwierven door het democratische proces te manipuleren. Hun spelboek bevat de gemakzuchtige omhelzing van geweld; de bereidheid overheidsmacht te gebruiken tegen persoonlijke vijanden; minachting voor een vrije pers; demonisering van eenieder die niet wit en christen is; het opperen van duistere samenzweringen en het verkondigen van grote gemene leugens. De heer Trump heeft martelen verdedigd en de moord op onschuldige familieleden van verdachte terroristen. Hij heeft geflirt met de KKK en andere witte racisten. Hij heeft grote delen van de mensheid belasterd, inclusief Mexicanen en moslims. Hij beschouwt zichzelf uitgezonderd van de normen van democratische verkiezingen, zoals het vrijgeven van belastingopgaven, beleidsdocumenten, lijsten van adviseurs en andere informatie.

We bepleiten niet dat de regels worden geschonden, maar dat ze maximaal worden gebruikt om een 'brokered convention' te forceren en een conservatieve kandidaat te nomineren die de grondwet respecteert - of om de heer Trump op een andere manier te stoppen.

Woensdag bood de heer Trump een argument voor zijn nominatie. Als hij de conventie bereikt zonder absolute meerderheid, en dan niet wint, 'denk ik dat er rellen zouden uitbreken', zei Trump. 'Ik denk dat je problemen zou zien als nooit tevoren. Ik denk dat er slechte dingen zouden gebeuren.' Een democraat wijst geweld af, een demagoog zet het in als wapen. De Republikeinse Partij moet het verschil inzien en optreden voor het te laat is.

Met medewerking van Arnout Brouwers, Henk Müller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden