Week van de hoofdredacteurPieter Klok

Was er leedvermaak te bespeuren in de kop over de ‘vroemvroempartij’?

Post van een lezer, die al veertig jaar abonnee is: ‘Is  het werkelijk niet mogelijk om op een normale wijze te berichten over de VVD in haar/zijn opstelling tav het stikstofbeleid? Waarom die badinerende toon? Waarom voortdurend de partij benoemen als de vroemvroempartij. Doe normaal!’ Ook aan de ontbijttafel kreeg ik de vraag of we soms een ‘anti-VVD-krant’ waren geworden.  

Steen des aanstoots was de kop ‘Zware dag voor vroemvroempartij’ op de dag dat het kabinet besloot de maximale snelheid te verlagen van 130 naar 100 km/uur.  Het nieuws dat de snelheid zou worden verlaagd hadden we een dag eerder al gehad dankzij goed werk van onze politiek verslaggever Frank Hendrickx. 

Het liefst hadden we een dag later de vraag beantwoord of de maatregelen voldoende soelaas zouden bieden, maar de berekeningen van het RIVM waren er nog niet.  Dus kozen we voor een politieke analyse op de voorpagina over de VVD, de partij die de grootste draai moest maken. De term ‘vroemvroempartij’ is ooit door Rutte zelf bedacht en dat het een zware dag was,  was bepaald geen hyperbool. Wij vonden het dus een vrij feitelijke, hooguit wat speelse kop. Toch waren er meerdere lezers die er leedvermaak in meenden te bespeuren.  

De VVD hoefde in onze kolommen in elk geval op weinig steun te rekenen. Er was niemand – columnist noch expert – die de VVD prees voor het feit dat ze deze draai durfde te maken. Voor Rutte moet dat ongeveer net zo zwaar zijn geweest als de draai die Wim Kok ooit moest maken in de WAO-discussie, door Marnix Krop prachtig beschreven in de Kok-biografie die onlangs verscheen. ‘VVD stapt over eigen schaduw heen’ had dus ook gekund. 

Columnist Sander Donkers, woensdag op bezoek, had dat weer te veel ‘pro-VVD’ gevonden. ‘Rutte heeft de maximumsnelheid zelf verhoogd, terwijl al bekend was dat het slecht was voor milieu en veiligheid. Om dan de intrekking als een verlichte daad te schetsen, gaat mij te ver.’ Een scherpe kop was dus zeer goed te verdedigen, vond hij. De lijn tussen scherpe journalistiek en opinie is soms echter dun.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden