Hoe moeilijk kan het zijn Koelkaststand

Wanneer wordt de koelkast nou kouder, op stand 1 of 5?

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: koelkaststand.

Vriendenweekend, een ons onbekende koelkast, lauw bier en dus het verzoek: ‘Jasper, kun jij even kijken, jij bent handig met moeilijke apparaten.’ Toch sympathiek dat er niet nog eens benoemd wordt dat ik er toch al uit lig met Risk en dus niet heel veel te doen heb.

In de koelkast blijkt zich een draaiknop te bevinden met stand 1 tot 5. Oké, maar wanneer wordt de koelkast dan kouder? Op stand 1 of 5? Oftewel, geeft de knop vermogen weer of temperatuur? Het is een gekke knop, hij maakt wel duidelijk op welke stand je iets zet, maar niet wát je op die stand zet. Enig googlen leerde dat bij ons model ‘een hogere instelling leidt tot een lagere temperatuur in de koelruimte’. Ah, dus de knop geeft aan hoe hard de koelinstallatie werkt.

Beeld de Volkskrant Infographics

Er zijn meer apparaten waarbij de stand wordt aangegeven met een simpele cijfermatige indicatie, bijvoorbeeld ventilatoren en thermostaatknoppen. Alleen is bij deze apparaten het verband evenredig: harder werken is meer luchtverplaatsing of een hogere temperatuur. ‘Stand 5’ op een thermostaatknop kan zowel slaan op maximaal vermogen als op maximale temperatuur, maar voor de bediening maakt dat niet uit. Bij een koelkast wreekt het zich dat het verband omgekeerd is: een harder werkend apparaat betekent een lagere temperatuur.

Bij de draaiknop in koelkasten is dus naast de cijfers een extra markering nodig. Sommige modellen hebben daarom een schuin oplopend balkje naast de cijfers staan, maar dat blijft wat ambigu. Dus het lijkt me goed om naast het balkje ook in de markering op te nemen wat het draaien aan de knop als uitkomst heeft, of het warmer of kouder wordt. En je moet geen thermometertje nemen als icoon, want dan staat er – vanwege het omgekeerde verband – een lage thermometer aan de hoge kant van het balkje. Dus kiezen we voor kou. Want meer vermogen is meer kou en dan is het verband weer evenredig. Dus krijgt het schuine balkje aan de lage kant een klein sneeuwvlokje en aan de hoge kant een groot sneeuwvlokje. En de cijfers mogen blijven, zodat je de koelkast makkelijker op een bepaalde stand kan zetten.

Uiteindelijk keerde ik terug bij de Risktafel met vijf koude biertjes. ‘Wow, hoe heb je deze zo snel gekoeld gekregen?’ was de verbaasde reactie. ‘De koelkast stond goed, je had alleen biertjes van de verkeerde stapel gepakt, die lagen er net in’, zei ik. ‘Ik heb even post-its op de planken gedaan. Die met 1 liggen er het kortst in, die met 5 het langst. Of andersom. Nou ja, anders moet je gewoon even voelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden