De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Wanneer is het relevant om de volledige naam van een verdachte te vermelden?

null Beeld

Moeten we de D66-prominent die zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele intimidatie met zijn volle naam in de krant zetten, vroeg de Haagse redactie zich donderdag af.

Het was niet de eerste keer dat we deze discussie voerden. Integendeel. Toen onlangs bekend werd dat een semibekende Haagse kunstenaar vrouwen agressief te lijf ging, hebben we ons dezelfde vraag gesteld. Is het nodig zijn volledige naam te vermelden? Toen vonden we van niet.

Het basisprincipe is eenvoudig. We proberen de privacy van mensen die worden beschuldigd en over wie we schrijven zo veel mogelijk te beschermen. We willen zeker niet bijdragen aan een trial by media of een ouderwetse heksenjacht, aan een klimaat waar verdachten worden herkend en nagewezen op straat. Door een naam te vermelden breng je niet alleen de verdachte, maar ook alle naasten en familieleden in verlegenheid. Stel dat het jezelf of een van je naasten overkomt, is een goede gedachtenoefening bij het nemen van de juiste beslissing.

Lijsttrekker Sigrid Kaag met het verkiezingsprogramma tijdens het partijcongres van D66.  Beeld ANP
Lijsttrekker Sigrid Kaag met het verkiezingsprogramma tijdens het partijcongres van D66.Beeld ANP

Het beschermen van de privacy wordt lastiger als het om een beroemdheid gaat, van wie de naam en het gezicht algemeen bekend zijn. Dan is het vaak relevant om de naam te vermelden en potsierlijk om het niet te doen.

De man om wie het in dit geval gaat is onder Haagse verslaggevers een bekende figuur, maar de gemiddelde Nederlander heeft nog nooit van hem gehoord. Er was en is dus geen enkele noodzaak zijn naam te vermelden.

Bovendien ging het vooralsnog om beschuldigingen. De man zelf ontkent in alle toonaarden. Zelfs als hij schuldig blijkt, heeft hij recht op bescherming, zoals elke verdachte en veroordeelde van wie we de achternaam alleen met een initiaal aanduiden. De bescherming is in dit geval niet voor eeuwig. Er kan een moment komen dat zijn precieze achtergrond en naam alsnog relevant worden.

Heeft het wel zin om iemands privacy te beschermen als zijn of haar naam overal rondzingt, als alle andere media wel besluiten zijn volledige naam te melden? Elk medium moet zijn eigen afwegingen maken en kan zich nooit achter een ander verschuilen. Hebben we goede redenen om bij te dragen aan de verdere verspreiding van zijn identiteit, moet de vraag zijn. In deze casus en op dit moment was het antwoord een duidelijk nee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden