Column

Wagendorp: 'Opeens zijn we toch wél een belastingparadijs'

Nederland is het op twee na mooiste belastingparadijs ter wereld. Alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden zijn nog mooier. Dat staat in het rapport Tax Battles van Oxfam Novib.

Paradijselijk uitzicht in BermudaBeeld afp

Dat 'mooiste' staat er overigens niet, er staat 'worst', slechtste. Alleen bestaan slechte paradijzen niet; daarom heten belastingparadijzen in het Engels ook 'tax havens', veilige plekken waar je bescherming kunt zoeken tegen inhalige belastinginspecteurs.

Op 14 februari 2013 nam de Tweede Kamer een motie aan van de toenmalige PVV'er Roland van Vliet waarin stond dat de kwalificatie 'belastingparadijs' niet van toepassing was. Een ruime meerderheid was voor: Nederland was geen belastingparadijs. In november 2014 verklaarde de Algemene Rekenkamer nogmaals dat Nederland géén belastingparadijs was. Staatssecretaris Wiebes zei het ook nog een keer: geen belastingparadijs.

Het is niet fijn als je wereldwijd te boek staat als belastingparadijs, want die staan er niet goed op. Het zijn de parasieten van de mondiale economie. En nu zijn wij dus opeens het op twee na ergste belastingparadijs op aarde, ruim voor de Bahama's en de Maagdeneilanden - waar het onbelaste roofgeld hoog ligt opgestapeld. Hoe kan het nou, dat ons keurige vaderland opeens Caraïbische piratennesten in slechtheid passeert?

Na de openbaarmaking van de Panama Papers, afgelopen voorjaar, gaf Jeroen Dijsselbloem toe dat Nederland lang deel was geweest van het probleem, maar dat het nu deel zou gaan uitmaken van de oplossing. Krijg je dit.

Bij Oxfam Novib hebben ze gekeken naar de hoogte van de vennootschapsbelasting, belastingregelingen voor bedrijven en de bereidheid tot internationale samenwerking om belastingontduiking door multinationals te voorkomen. Op het eerste punt scoren we niet buitengewoon, op de andere twee des te beter.

Vorige week verscheen het rapport Survival of the Richest van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) waaruit bleek dat Nederland vorig jaar 236 'sweetheart tax deals' sloot, geheime afspraken met multinationals over belastingtarieven.

De EU besloot dit jaar om per 31 december 2018 een ongewenste ontwijkingsroute voor Amerikaanse multinationals te sluiten. Maar vorige week wist onze minister van Financiën Dijsselbloem dat besluit uit te stellen tot 1 januari 2024. Vooral Nederland profiteert van de betreffende sluiproute en wil dat nog wel wat langer doen.

Oxfam Novib waarschuwt al jaren voor een 'race to the bottom': landen worden door multinationals uit elkaar gespeeld, met steeds lagere tarieven en belastingopbrengsten als gevolg. Het antwoord is internationale samenwerking - maar er zijn een paar dwarsliggers.

Jeroen Dijsselbloem verklaarde afgelopen weekend in het Financieele Dagblad dat het oprukkende populisme te danken is aan de bankencrisis. De banken moesten eerst met geld van de burgers worden gered en begonnen daarna vrolijk opnieuw. Daar zijn de burgers kwaad over, denkt Dijsselbloem, en daarom stemmen ze PVV.

Dankzij het vriendelijke Nederlandse belastingregime betaalde Google in 2014 over 10,7 miljard euro Europese inkomsten nog geen drie miljoen euro belasting.

Dat de PvdA-minister van Financiën helemaal geen haast lijkt te hebben om aan dat soort oneerlijkheid een eind te maken, daar kun je als brave belastingbetaler ook best kwaad om worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden