Waarom zwijgt Timmermans over Europa?

Soms kruipt staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken (PvdA) ’s nacht om half drie nog achter zijn computer.

Hij bekijkt dan de laatste reacties op zijn frequent verschijnende, interactieve weblog. Honderden heeft hij er inmiddels gehad, meldde hij onlangs met gepaste trots.

Afgelopen weekeinde wachtte zijn schare fans tevergeefs op Timmerman’s ‘’blogje’, zoals hij zijn vaak scherpzinnige gedachtenspinsels bescheiden noemt. Vreemd, die radiostilte. Want op vrijdagmiddag stortten de Ieren Timmermans’s geliefde Europese Unie in een crisis, door nee te zeggen tegen het Verdrag van Lissabon.

Journalisten die dolgraag een interviewtje wilden met de welbespraakte bewindsman, werden teleurgesteld. Het ministerie liet weten dat Timmermans onmiddellijk na afloop van de ministerraad andere, dringende verplichtingen had. Een paar uur later zagen miljoenen Nederlanders hem naast premier Balkenende zitten op de tribune in Bern, waar Nederland tegen Frankrijk de (Europese) sterren van de hemel speelde.

Waarom liet blogger Timmermans het afweten? Het Ierse nee moet een diepe teleurstelling zijn geweest. Want hij was ervan uitgegaan dat met het nieuwe verdrag ‘een eindeloze discussie’ over de toekomstige inrichting van de EU afgerond zou worden. Een andere reden – het blijft gissen, bij gebrek aan een actuele blog – zou kunnen zijn dat hij zich niet de eerstgeroepene voelt om commentaar te geven. Want de Ieren hebben exact hetzelfde gedaan als Nederlanders drie jaar eerder deden met de Europese grondwet: verwerpen.

Wat weerhoudt de bewindsman ervan zijn visie op de toekomst van Europa ten toon te spreiden? Misschien is het wel heel simpel. Zoals hij onlangs aan het internet toevertrouwde: ‘Soms ben zelfs ik met stomheid geslagen’.

Theo Koelé

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden