Column

Waarom zou meneer De Graaf haar kennis irritant vinden?

Een neveneffect van terrorisme is dat je je druk gaat maken om zaken die er zijdelings aan zijn gerelateerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Dus dat je je kapot ergert aan blauw-wit-rode Facebookprofielfoto's of aan het fenomeen free hugs als oplossing voor de wereldproblematiek.

Ikzelf heb daar in elk geval veel last van, van ergernissen die alleen vagelijk met terrorisme te maken hebben. Ik denk dat dat psychologisch makkelijk te verklaren is. Je druk maken om de écht erge dingen - het terrorisme zelf dus - heeft geen zin, want je kunt er niets tegen beginnen en je snapt er eigenlijk ook niets van. Je druk maken om een profielfoto in de kleuren van de Franse vlag is tenminste overzichtelijk.

Wellicht was het daarom dat ik me gisteren zeker een uur lang extreem fanatiek (en hoorbaar, voor de huisgenoot die er helaas bij was) heb druk gemaakt om de column van Bert Wagendorp in deze krant. Daarin beschrijft Wagendorp het fenomeen Beatrice de Graaf, onze eigen nationale terrorisme-expert die in elke talkshow komt duiden wat we allemaal zelf totaal niet kunnen duiden.

Wagendorp prijst eerst De Graaf de hemel in, en terecht, want die vrouw begrijpt dus iets van onbegrijpelijke zaken en ze kan ze nog uitleggen ook. Maar dan komt het: 'De enige over wie ik me wel eens zorgen maak, is meneer De Graaf. Hoe houdt hij het vol? Zou er wel eens een héél zachtmoedige, kleine terreurgedachte door zijn hoofd gaan? Dat hij Beatrice een pannenlap of eierdopje naar het hoofd wil gooien als ze aan tafel de wereldproblemen weer eens kraakhelder uitlegt en van een oplossing voorziet?'

Wat, hè, wat, hè, wat? Hoezo moet de man van Beatrice de Graaf hierbij worden gehaald? Wat kan het ons in godsnaam schelen wat de man van Beatrice de Graaf van haar deskundigheid vindt? Is er ooit een mannelijke deskundige op tv geweest - een Vincent Icke, een Peter R. de Vries - van wie we ons gingen afvragen wat zijn vrouw vond van zijn kennis? Maar als een vrouw erudiet en welbespraakt is, gaan we ons meteen zorgen maken om het lot van haar arme man?

En waarom zou meneer De Graaf de kennis van Beatrice de Graaf eigenlijk irritant vinden? Het lijkt mij juist woest fascinerend om met een terrorisme-expert getrouwd te zijn. Ik zou haar type deskundigheid duizendmaal verkiezen boven de deskundigheid van een Prem Radakishun of een Bram Bakker.

En dan nog even de pannenlap en de eierdop. Ja hoor, mevrouw De Graaf is een grote jongen en ze weet veel van terrorisme. Maar thuis is ze gewoon een door pannenlappen en eierdoppen omgeven vrouwtje. Dat we dat ons wel even realiseren als we naar haar wetenschappelijke verhaal zitten te luisteren.

Terrorisme is ontzettend dom. Seksisme ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden