LezersbrievenMaandag 23 november

Waarom word ik nu als andersdenkende veroordeeld?

De lezersbrieven van maandag 23 november.

Minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Tamara van Ark en premier Mark Rutte overleggen in de Kamer over het coronavirus.Beeld EPA

Brief van de dag

Vroeger sprong ik op de bres voor de rechten van de inheemse volkeren, voerde ik actie tegen het doodknuppelen van zeehondjes, de walvisjacht. De laatste jaren strijd ik voor de rechten van mensen die op de vlucht zijn. Ik probeer mijn voetafdruk op de aarde steeds meer te verkleinen. De reacties van anderen keer op keer? Wow, wat knap dat je dat doet zeg. Wat bewonderenswaardig dat je je zo met hart en ziel inzet.

En nu? Nu strijd ik voor mijn eigen rechten. Ik strijd tegen censuur, voor een vrije keuze, tegen de macht van supranationale organisaties, voor de fundamenten van een democratie. Maar deze keer vinden maar heel weinig mensen mijn strijd bewonderingswaardig. Want dit is wel een hele dicht-bij-huis-show. Stel je voor dat je anders denkt dan de gevestigde orde. Stel je voor dat je de regels van de overheid in twijfel trekt. Wat nu als ik een andere religie of politieke voorkeur had gehad? Dan waren we toch gewoon nog steeds vrienden? Vrienden die het over alles konden praten en misschien het onderwerp religie of politiek achterwege lieten? Waarom word ik nu als andersdenkende dan veroordeeld?

Waarom is het o zo geoorloofd om regels en acties van regeringen buiten Europa in twijfel te trekken? Zijn zij echt zo anders dan Europese regeringen? Misschien wordt het tijd dat we stoppen met het idee dat we verheven zijn boven de rest van de wereldbevolking. Ieder mens is hetzelfde. En elke revolutie begint met verzet. Elke verzetsstrijder wordt eerst gezien als radicaal. Maar komt tijd komt raad.

En tot die tijd hoef ik geen lofuitingen. Liever niet zelfs. Het enige wat ik vraag is of we alsjeblieft kunnen stoppen met hokjesdenken. Je hebt een stel goed werkende hersenen gekregen. Lees je in. Lees uit verschillende bronnen. Denk na. En veroordeel elkaar vooral niet. Respecteer mijn keuze om het niet eens te zijn met de overheid. Ik ben nog steeds dezelfde persoon.

Vrouwtje van Zweeden, Alkmaar

Links

Hans Spekman wil dat links zich afvraagt waarom ze daar niet het vertrouwen krijgen van de aanhangers van rechts. Hierbij alvast een hint: om kiezers te paaien, beloven partijen (links en rechts) van alles, waarvan ze later door gebrek aan macht, steun of realisme veel niet kunnen waarmaken.

Hierdoor verliezen kiezers hun vertrouwen. Maar ze vervreemden zich met name van hun kiezers door beloftes om opportunistische redenen niet na te komen, terwijl die wel gerealiseerd zouden kunnen worden.

De PvdA-voorzitter deed dat zelf ooit door te roepen dat nivelleren een feestje is, en vervolgens stemde de partij als coalitiepartner in met het openbreken van een regeerakkoord tijdens de kabinetsperiode. Het hele feest van de voorgenomen inkomensafhankelijke zorgpremie ging niet door. Dat was voor menigeen de druppel die nog steeds niet vergeten is.

Kijk niet zo begerig naar rechts maar begin op links, door je eigen aanhang te koesteren in plaats van deze weg te jagen naar de rechtse populisten.

Ton ten Barge, De Heurne

Asfalt

In Nederland kost het aanleggen van een stuk asfalt van een paar kilometers al gauw honderden miljoenen. In Afghanistan is door ons een asfaltweg van 42 km. aangelegd voor het luttele bedrag van 18,3 miljoen. Gelukkig dat het in Nederland zo duur is, anders hadden de achtereenvolgende ministers van Verkeer het hele land al onder meters dik asfalt begraven.

Hans van Noord, Utrecht

Compromis

Marli Huijer vindt dat tolerantie zorgt voor verzuiling en stelt het compromis voor. ‘Ik vind je mening walgelijk maar ga met je in gesprek’. Huijer toonde in haar colleges niet de Mohammed-cartoon, maar beschreef deze in detail. Een praktische benadering die begrijpelijk is als je met poten in de modder staat. Maar wat als er een groep is die bezwaar maakt tegen homo’s in de collegezaal?

Als we deze lijn volgen dan krijgen we een maatschappij die draait om gevoelens en intolerantie. Deze beweging is al ingezet. Dit ‘verwaterde’ compromis zal de norm worden en zijn weg vinden naar beleid en wetgeving en zichzelf ondergraven.

Het compromis is fantastisch, maar voor vrijheden moet je strijden als het gevecht daar is. Met hand en tand desnoods. Het idee dat we zonder strijd voor eeuwig een luilekkerland blijven is naief.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Kerstspecial

Door het vuurwerk dat al geruime tijd in mijn wijk en stad wordt afgestoken, lijkt het of de jaarwisseling niet meer ver weg is. En sinds enkele dagen brandt ook de kerstverlichting alweer uitbundig in tuinen en aan gevels. Maar een Volkskrant Magazine kerstspecial op 21 november? Vreemde tijden, inderdaad.

Pierre Cavalini, Groningen

Zorgverzekering

Welke zorgverzekering durft het aan om als eerste een premiekorting te geven aan gevaccineerde deelnemers? Het gebeurt ook met roken.

Richard Graftdijk, Beverwijk

Profeet

In artikelen over godslastering duidt de Volkskrant de historische Mohammed steeds vaker aan met kortweg ‘de profeet’. Nu kennen verscheidene religies een groot aantal profeten. Door Mohammed alleen met de profeet aan te duiden - en niet met Mohammed of profeet Mohammed - gaat de krant mee in het discours van de islamisten waarin slechts één profeet echt telt. 

 Vinco David, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden