Column

'Waarom willen VVD en PvdA PowNed en WNL zo graag in het bestel houden?'

Je hoeft geen elitaire Amsterdammer met een nuffige smaak te zijn om te zien dat de inhoudelijke bijdrage van de aspirant-omroepen WNL en PowNed aan het publieke bestel tamelijk verwaarloosbaar is, schrijft Volkskrant-redacteur Wilma de Rek.

De aspirant-omroepen WNL (opgericht door De Telegraaf) en PowNed (opgericht door GeenStijl) zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd voldoende leden bij elkaar te bedelen en daarom tiefen ze na 2015 eindelijk op mogen ze, als het aan de PvdA en VVD ligt, tot 2020 blijven zitten.

Mochten PowNed en WNL er in 2020 onverhoopt in zijn geslaagd alsnog 150 duizend zieltjes te winnen, dan zullen ze zich mogelijk aansluiten bij de NTR, hoewel die omroep niets heeft misdaan. 'De spelregels zijn in de afgelopen jaren veranderd', heette het afgelopen week tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer.

Zalige Nederlandse omroeppolitiek.

Van potentiële omroepverenigingen die willen toetreden tot het publieke bestel wordt, behalve een minimum aantal leden - 50 duizend voor de aspirantstatus, 150 duizend voor het eggie - tevens verwacht dat ze iets wezenlijks toevoegen aan alles wat er al is en daarmee een bepaalde stroming vertegenwoordigen.

Het verzamelen van genoeg leden is WNL en PowNed tot dusver niet gelukt. En je hoeft geen elitaire Amsterdammer met een nuffige smaak te zijn om te zien dat ook de inhoudelijke bijdrage van de aspirant-omroepen aan het publieke bestel tamelijk verwaarloosbaar is. Goed, WNL gaf de zondag zijn goddelijke tintje terug met Eva Jinek en schonk ons doordeweeks het heerlijke Avondspits met Joost Eerdmans; maar Eva liep over naar de KRO, en Joost wil lijsttrekker worden voor Leefbaar Rotterdam.

Belachelijk
PowNed verrijkte de publieke omroep met onder meer House Ibiza en met PowNews, een dagelijkse portie ouderwetse afzeik-tv op de late avond. Het mooie van PowNed is dat die omroep zelf geen moment pretendeert dat ze kwalitatief hoogwaardig bezig is, iets nuttigs doet of anderszins bijdraagt aan een betere publieke omroep. Op de site staat keurig vermeld dat PowNed is opgericht 'vanuit de passie om het huidige publieke bestel te veranderen' - lees: 'opblazen'.

Sinds de oprichting van hun omroepvereniging hebben de jongens en meisjes van GeenStijl/PowNed geen gelegenheid onbenut gelaten om, aan de hand van zichzelf, aan te tonen hoe belachelijk het Nederlandse omroepsysteem is. Zo liet Ronald Plasterk, die PowNed en WNL als PvdA-minister van OCW binnenhaalde, zich door Rutger Castricum omknuffelen van briljante wetenschapper in een beklagenswaardige 'Ome Roon'.

Kijk op YouTube nog eens naar de eerste aflevering van House Ibiza, uitgezonden in september 2011. Rutger Castricum haalt eregast Plasterk op van het vliegveld. 'Nou ome Roon, daar zitten we dan, lekker luxe hè! En ik heb ook nog even gezorgd voor een lekker welkomstdrankje, zo achter in de Hummer.' Castricum plopt een fles champagne open: 'Zoo. Op de komst van de man die het voor ons allemaal mogelijk maakte!' Plasterk: 'Ik vind het ontzettend leuk om hier te zijn.' Castricum neemt een slok, trekt een vies gezicht en giet de Moët & Chandon uit het raam. Plasterk, dapper door zijn schrik heen lachend: 'Dat vind ik zonde!' Castricum, gierend: 'Dankzij jou kan dit!'

Links
De formele reden die Plasterk aanvoerde om PowNed en WNL toe te laten, was dat ze een geluid zouden brengen dat de rest van de zogenaamd linkse publieke omroep te weinig liet horen: het rechtse geluid dus.

Die verwachting is niet waargemaakt, meldde de Nederlandse Nieuwsmonitor in het voorjaar van 2012. Het wetenschappelijk instituut voor de journalistiek had een aantal nieuws- en actualiteitenprogramma's van de publieke omroep onderzocht, inclusief die van PowNed en WNL, en concludeerde dat de programma's van de nieuwkomers niet rechts te noemen waren, en die van de oudjes niet links.

Waarom willen VVD en PvdA PowNed en WNL zo graag in het bestel houden? Angst voor de grote bek? Voor de toorn van De Telegraaf? Of zijn ze bang om muffig en passé te worden gevonden? Terwijl GeenStijl op de ochtend van het mediadebat veertig lollige redenen noemde waarom PowNed uit de publieke omroep moet, besloot de politiek PowNed en WNL er in tijden van bezuiniging nog een paar jaar langer enkele miljoenen euro's doorheen te laten jassen. Gewoon omdat het kan.

Jean-Pierre Geelen en Wilma de Rek beschouwen om en om in de Volkskrant de grotere verbanden in de media van deze week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden