Opinie

Waarom we Palestina nú moeten erkennen

Er zijn goede redenen om Palestina nu al te erkennen zonder dat er eerst een vredesakkoord is gesloten.

Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse autoriteit, houdt een brief vast met het verzoek om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in september 2011. Beeld afp
Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse autoriteit, houdt een brief vast met het verzoek om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in september 2011.Beeld afp

Na de erkenning van Palestina door Zweden, laait het debat hierover weer op in Nederland en België. De algemene opvatting van de Nederlandse en de Belgische regering is dat de Palestijnen recht hebben op een eigen staat. Deze erkenning wordt echter afhankelijk gemaakt van het resultaat van vredesonderhandelingen met Israël. Maar er zijn wel degelijk goede redenen om Palestina te erkennen, zonder de resultaten van vredesonderhandelingen af te wachten.

Die kunnen pas resultaten opleveren wanneer ze worden gevoerd door gelijkwaardige partners. De erkenning zet een fundamenteel ongelijke relatie recht. Enkel als volwaardige onderhandelingspartner, dus als onafhankelijke staat, kan Palestina een breed gedragen en als legitiem ervaren vrede sluiten.

Volgens het internationaal recht zijn enkel staten of internationale organisaties gerechtigd tot het sluiten van vredesverdragen. Technisch gezien kan Palestina dus pas na erkenning vrede sluiten. De erkenning van Palestina brengt bovendien volgens het internationaal recht bijzondere verplichtingen mee voor de Palestijnse bestuurders, die volledig aansprakelijk worden voor (het ontbreken van) bestuursdaden. Dit kan de veiligheid van Israël enkel maar ten goede komen.

undefined

Norman Andree Beeld
Norman AndreeBeeld

Vredesonderhandelingen

Omdat Israël al erkend is, heeft het niets te verliezen wanneer vredesonderhandelingen afspringen. Israël zal een vrede met Palestina (en dus de erkenning van Palestina) afhankelijk maken van de bereidwilligheid van de Palestijnen om door Israël gekoloniseerde gebieden af te staan. Dit geeft Israël een onterecht en onevenwichtig voordeel, en een hefboom tegenover de Palestijnen.

Het niet erkennen van Palestina voor het bereiken van een definitieve vrede legt impliciet de schuld voor de afwezigheid van vrede bij de Palestijnen. Maar ook Israël dient zijn verantwoordelijkheid te nemen: het blijft tot op heden weigeren resoluties van de Veiligheidsraad uit te voeren. Zware schendingen van het internationaal humanitair recht en het bezettingsrecht zijn uitgebreid gedocumenteerd door Israëlische en internationale organisaties. Incidenten worden steeds beantwoord met verdere kolonisatieplannen, koren op de molen van de haviken van beide zijden.

De lidstaten van de Europese Unie creëren anders eens te meer de perceptie een dubbele standaard te hanteren. Op deze manier ondermijnen westerse staten hun geloofwaardigheid en soft power wanneer zij elders het discours van de mensenrechten en het internationaal recht hanteren in bijvoorbeeld de Oekraïense kwestie.

Palestina is ondertussen wereldwijd al door een 130-tal landen erkend. Zelfs de EU-lidstaten Malta, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Hongarije, Polen en Zweden erkennen Palestina.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden