Opinie

Waarom vrouwen in mijn boekenkast ontbreken...

U leest te weinig vrouwelijke schrijvers. Dat is niet per se uw schuld, ze krijgen te weinig aandacht. En daar kunt u zelf verandering in brengen.

null Beeld
Beeld

Na een bezoek aan de boekenwinkel kwam ik met 13 boeken thuis en diende het onheil zich aan. Ik had een zorgvuldige selectie gemaakt, boeken gekocht vanwege hun plot (This Perfect Day), schrijver (Cormac McCarthy) of structuur (Jonathan Livingston Seagull). Het was, zo dacht ik tenminste, een weldoordachte en gebalanceerde set boeken. Tot ik op Facebook een foto van mijn boeken zette en als reactie de vraag kreeg: waarom zit er geen vrouwelijke auteur bij?

Het is bijzonder om 13 boeken uit de boekwinkel te pakken waarvan je het gevoel hebt 'dit is een boek voor mij' en louter mannelijke schrijvers te kiezen. Probeer het maar eens, ik acht de kans klein dat het lukt. Zou het een eenmalig seksistische overweging zijn, of is mijn voorkeur voor mannelijke auteurs een probleem dat al langer speelt?

Afgelopen maart maakte ik een overzicht voor mezelf van de beste 50 boeken van de afgelopen vijftig jaar (wat een schrijver al niet kan doen om zichzelf te plezieren) en stelde mezelf daarbij als regel: een boek per jaar. Uit de 50 boeken koos ik slechts drie vrouwelijke auteurs. En dus kijk ik nog eens goed naar de reacties bij mijn foto op Facebook: waarom lees ik geen Zadie Smith? Waarom kies ik nooit Sylvia Plath of Virginia Woolf, terwijl ik als kind van deze tijd wel die keuze heb? Leest u ze wel?

Tijdens een borrel op een literair evenement vroeg ik andere schrijvers wat ze lazen. Een vrouwelijke auteur (die ik hier niet bij naam zal noemen) zei me alleen nog maar vrouwen te lezen. Ik verklaarde haar voor gek, vond het seksistisch en beweerde boeken altijd om hun inhoud te kiezen.

Maar waarom lees ik dan geen vrouwen? Natuurlijk heb ik enkele voorbeelden in mijn kast staan, maar toch schaam ik me diep als ik ga uitrekenen wat het percentage is van vrouwelijke schrijvers in mijn boekenkast.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Lijstjes

Ik zoek lijstjes op internet op en kies vanuit die lijstjes vaak mijn boeken. De 50 beste debuutromans bijvoorbeeld op de cultuursite Flavorwire: eenentwintig vrouwen. Niet slecht, zeker wanneer je het vergelijkt met de Man Booker Prize (45 keer uitgereikt, 17 keer aan een vrouw), de Franz Kafka Prijs (14 keer uitgereikt, 2 keer aan een vrouw) en, als absoluut dieptepunt, de Nobelprijs voor Literatuur (111 keer uitgereikt, 13 keer aan een vrouw).

Het is niet alleen in de internationale boekenwereld. In de boekentoptien van de Volkskrant-recensenten staat slechts één vrouw. Bij de laatste twintig boeken die in De Wereld Draait Door werden besproken, zaten er maar vijf en van de 26 winnaars van de AKO Literatuurprijs zijn er zes vrouw. Dat laatste is logisch: bij de laatste 24 nominaties zaten slechts vier vrouwen.

Het mag duidelijk zijn, mijn mannelijke keuzes worden ingefluisterd. Het gebrek aan Edith Wharton en Nicole Kraus in mijn boekenkast speelt me parten. Ik voel het gemis van Hannes Meinkema en Hanneke Hendrix en het voelt alsof je met ontbijt, lunch en diner een grote lap vlees eet. Mijn literaire dieet is onevenwichtig.

Ik nodig u uit eens naar uw eigen (digitale) boekenkast te lopen en het aantal vrouwelijke schrijvers te tellen. Het zijn er vast te weinig.

Dat is niet per se uw schuld, ze krijgen te weinig aandacht.

Maar u kunt wel voor een verandering zorgen. Vraag gelijke behandeling aan culturele instanties, en koop die boeken van Emma Curvers of Hannah van Wieringen.

Keer het tij. Samen staan we sterk.

Luuk Imhann is schrijver.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden