VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Dalerpeel

Waarom villabewoners een klein nieuw huisje in hun straat oneerlijk vinden

null Beeld
Margriet Oostveen

Waar nog één grote luxe woning had kunnen staan, een fors model nieuwbouwboerderette zoals de rest, daar verscheen op de laatste grote kavel aan de Vlonder in Dalerpeel onverwacht een tiny house te midden van de turbohuizen. En de bewoners van de boerderettes maakten zich nog wat groter en deden hun beklag.

Lelijk is het tiny house allerminst: piekfijn huisje, kant en klaar uit de catalogus van Flexhome, waar het ‘de Almera’ heet. Zesendertig vierkante meter met ‘luxe’ keuken en badkamer. De eigenaar koos het met zorg: een tiny house dat volgens het Bouwbesluit een volwaardige woning is, zodat daar alvast geen gedoe over zou komen, nadat hij zijn kavel had gekocht. De welstandscommissie gaf de Almera dan ook probleemloos het groene licht om op deze kavel het eerste tiny house van de gemeente Coevorden te worden.

Bij de gemeente ging ik eerst even langs, bij wethouder Steven Stegen, die over wonen gaat. Steven Stegen vertelt hoe de bouwplannen hier in Drenthe ‘jaren in de ijskast’ stonden, want het was crisis en de jongeren trokken weg, alle bouwplannen werden weggestemd. Maar nu gaat het beter, jongeren willen blijven en makelaars verkopen opeens veel aan mensen uit de Randstad, zeggen ze. Dus de gemeente wil het bouwen nu ‘breed omarmen’ en ‘denken in kansen in plaats van bedreigingen’: duizend nieuwe huizen, waarvan er al driehonderd zijn gebouwd (‘nu schakelen’), en tiny houses kunnen daar ‘in principe op elke locatie’ bij.

Al vraagt de wethouder zich intussen wel af of het misschien een goed idee is de volgende tiny houses wat te ‘clusteren’, want het gaat toch vaak om ‘gelijkgestemden’, met idealen. ‘Aan de andere kant wil je ook niet zeggen: zet dat maar helemaal achter het dorp.’

De bewoners willen niet meer met de media praten voordat de bezwaarschriftencommissie uitspraak heeft gedaan over de vraag of het ‘eerlijk’ is, zo’n klein huisje tussen hun grote villa’s. ‘Wij hebben allemaal aan eisen van welstand, aan het bouwbesluit moeten voldoen’, zei buurvrouw Ellen van den Brink toen ze elkaar nog geen spreekverbod hadden opgelegd, in een fijn filmpje van het Dagblad van het Noorden. ‘En dan komt er in een keer goedkeuring voor dit tiny house.’ Ellen staat naast een bord met de tekst ‘Mooi Samen!’ aan haar oprit: de naam van de kapsalon die ze naast haar villa in een bijbehorende mini-boerderette runt.

Het eerste tiny huisje van de gemeente Coevorden, in Dalerpeel. Beeld Magriet Oostveen
Het eerste tiny huisje van de gemeente Coevorden, in Dalerpeel.Beeld Magriet Oostveen

De klagende bewoners vinden dat zij onvoldoende kans kregen bezwaar aan te tekenen, en nu is de bezwaartermijn verstreken. Maar de gemeente heeft de vergunning op tijd gepubliceerd en via de gebruikelijke kanalen, zoals de Coevorder Courant, zegt de wethouder. Als ze hadden willen weten of het om een heel klein huisje ging, dan had men even door moeten vragen. ‘Zoals bij ieder bouwplan.’

Ik tel twee Porsche Cayennes aan de Vlonder. Hoe oogt het kleine huisje hier? De tuin moet nog worden aangelegd en er ligt zand voor de deur, dat ontsiert, maar is tijdelijk. Straks oogt het huisje als een aandoenlijk kereltje tussen de grote jongens.

De bewoner van het huisje laat me binnen mits deze keer alleen zijn initialen in de krant verschijnen: A.A. Een vriendelijke man met lang haar en een baard. Hij heeft een baan in de ggz, waar het niet per se een voordeel is als je cliënten in de krant kunnen lezen waar je woont. Naar de aard van zijn werk blijkt hij een wandelend deëscalatiemodel. Zegt dingen als ‘de buren hebben zorgen: dat mag’, en ‘het is prima om het met elkaar oneens te zijn’.

De Vlonder leek hem ‘een heel fijn, veilig’ wijkje, ook voor zijn zoontje van 4. Hij is co-ouder, zoontje en ex zitten toevallig net even loyaal op de bank. Hij had ook wel behoefte aan ‘ontspullen’, maar zou juist niet tussen gelijkgestemden in tiny houses willen wonen, dát vindt hij belerend, ‘ik hoef niet de hele tijd op mijn blote voeten te lopen omdat ik zo geaard en gegrond ben’. Hij is alleen maar ‘non-comformistisch’.

Het Dagblad van Het Noorden hield een lezerspeiling: ‘Tiny houses in een woonwijk?’ Zestig procent vond het geen goed idee. Maar A. blijft vertrouwen in de goede afloop en het aardige in mensen: ‘Dat mijn buren en ik van mening verschillen, dat zegt helemaal niets over hen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden