Overtuigtip Links

Waarom Rutte graag links in beeld staat

Hoe overtuig je? Communicatie-expert Lars Duursma van internationaal trainingsbureau Debatrix geeft iedere week een tip. Deze week: hoe politici zoeken naar het perfecte plaatje.

V.l.n.r. Rutte, Trudeau, Macron en Johnson. Beeld Beeld CBC via REUTERS

Dit gebeurde er

Beelden van de roddelende regeringsleiders gingen de hele wereld over. Ze stonden in Buckingham Palace en bespraken de Navo-top. Of, vooruit, ze bespraken vooral Donald Trump. Op de beelden zien we Mark Rutte, Justin Trudeau, Emmanuel Macron en Boris Johnson. Onze premier stond uiterst links in beeld. Toeval? Welnee.

Net als fotografen en pr-adviseurs zijn ook politici doorlopend op zoek naar het perfecte plaatje. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold verklapte ooit zijn belangrijkste strategie: zorg dat je altijd links in beeld staat. Bij het onderschrift van de foto word je dan namelijk als eerste genoemd (v.l.n.r.).

Dat biedt naast prestige ook andere voordelen. Bij theatershow Politieke Junkies vertelde Pechtold hoe een collega-wethouder in Leiden hem destijds leerde dat je naam dan niet wordt afgebroken. Handig, als zowel Pech-told als Pecht-old weinig positief klinken. Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer bleef hij de strategie toepassen: ‘Ga maar eens kijken in de gang bij D66, daar hangen alle reüniefoto’s. En ik sta altijd links.’

Beeld AFP

Wat leren we daarvan?

Rutte lijkt de strategie van Pechtold te hebben overgenomen en geperfectioneerd. Neem het officiële groepsportret van alle Navo-leiders in Londen. Rutte staat daar niet links, maar perfect in het midden. En dankzij zijn lengte torent hij prominent boven het gezelschap uit. De keuze om hier niet links te staan, lijkt begrijpelijk: op een foto met 29 regeringsleiders zal geen enkel onderschrift alle namen vermelden. En dus stond hij liever centraal, recht boven Angela Merkel. De leiders naast hem kwamen minder goed uit de verf: ze stonden verborgen achter leiders in de rij ervoor. Ook hier blijkt: weinig politici weten zich zo handig te positioneren op foto’s als onze premier. Want in kleinere gezelschappen staat hij wél weer links.

Een garantie om genoemd te worden, biedt dit niet. Veel Amerikaanse media noemden Trudeau en Johnson wel in het onderschrift, maar Rutte niet. Je kunt niet álles regisseren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden