VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Werkhoven

Waarom Rob en Wally al jaren actievoeren tegen 5G

null Beeld
Margriet Oostveen

Wally en Rob Verboog zijn fel tegen elektromagnetische straling. ‘Dus wel even je telefoon uit doen’, had Rob tevoren gewaarschuwd, ‘anders is Wally weer de hele dag naar.’

Wally kan niet tegen 4G en ze zijn dus ook tegen 5G. Hun twee onder een kap-woning in Werkhoven pik je er zo uit: een raam vol posters tegen straling. De telefoon gaat op vliegtuigstand, dan aanbellen en nog een paar stappen achteruit.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Voorzichtig gaat de voordeur open: al eerste komt een zoekende hand naar buiten met een soort afstandsbediening. De stralingsmeter.

‘Nee! Sorry!’, roept Rob, ‘je hebt een iPhone zeker? Die moet echt he-le-maal uit.’

Nu duikt Wally achter hem op om op de stralingsmeter te kijken. ‘Rob! Víjf lampjes!’

Hij een grote man, zij klein en meisjesachtig. Hij noemt haar Wapje.

Wally (met stralingsscherm) en Rob Verboog Beeld
Wally (met stralingsscherm) en Rob Verboog

De telefoon gaat uit en Wally lacht alweer, achter haar plastic spatscherm, zoals verplegers op ic’s nu dragen. Alleen heeft Wally’s scherm een metaalcoating en gebruikt ze het al zes jaar wanneer ze de deur uitgaat. Dit gebeurt nog zelden. Rob doet de boodschappen en het verdere noodzakelijke buitenshuis: in winkels voelt Wally ook te veel straling. Zij regelt alles binnen en doet de tuin. Daar draagt ze haar gezichtsscherm en een bloesje plus hoofddoek van zilverstof: tegen de straling. Wally slaapt ook in een tent van zilverdoek.

In 2014 ging ze na eerdere vage klachten ‘helemaal plat’. Vlak naast de sportschool waar Wally drie keer per week trainde stond een zendmast. Toen kreeg de sportschool ‘ook nog eens’ sterkere wifi. Op vrijdagnachten werd Wally wakker ‘met hartritmestoornissen en het gevoel dat ik in brand stond’.

Volgens de huisarts had ze gewoon last van een hoge bloeddruk. Toen is Rob de zaak zelf een half jaar lang gaan onderzoeken. Hij las ‘álles’ en beschouwt zichzelf nu als ‘redelijk een expert’ op het gebied van elektromagnetische straling en 5G. Wally had in 2014 een ‘overdosis aan straling van de hele week’ in haar lichaam, is nu hun overtuiging. Ze noemen dat ‘sensibilisering’.

Tegenstanders van telefoonstraling zijn er al jaren. Zo’n 3.500 mensen zeggen al klachten te ervaren sinds de mobiele telecommunicatiestandaard 4G werd. Ze verenigden zich in een reeks actiegroepen, zoals ‘Verminder Electrosmog’, ‘Stichting EHS’, ‘Stralingsbewust verzamelpunt’, ‘Zeeuws Platform Stralingsrisico’ en ‘Stop Overdosis Straling’. Ze geloven dat de limieten voor elektromagnetische straling in telefoons en rond zendmasten onvoldoende beschermen. Rob geeft nu in het hele land lezingen tegen 5G, hij wordt ook regelmatig uitgenodigd door gemeenteraden.

Actiesticker voor het bezoek Beeld
Actiesticker voor het bezoek

In hun woonkamer is tegen de gehele wand aan de kant van het huis van de buren wit papier aangebracht. Daaronder zit industrieel aluminium gaas en nog een laag speciaal aluminiumfolie tegen straling. Op een stoel ligt Wally’s bloeddrukmeter en op tafel een uitgerolde centimeter. Wally wil nauwkeurig zien of ik anderhalve meter afstand houdt: ‘Als ik covid-19 krijg kan ik absoluut niet naar het ziekenhuis’. Te veel straling.

Er komt wat zalf uit haar neus. ‘Purol’, giechelt Wally. Ze heeft het erin gestopt tegen de pollen in de lucht. Wally is volgens beiden ‘hoog gevoelig’ en heeft daar best een dagtaak aan.

Aanstaande dinsdag zou een kort geding dienen van de Stichting Stop5GNL tegen de staat om 5G te voorkomen. Vanwege de lockdown is nu snel een schriftelijke behandeling beloofd. Intussen zijn er dus al zestien zendmasten belaagd of in brand gestoken, nu er ook nepnieuws en complottheorieën rondgaan: 5G zou het coronavirus verspreiden en het immuunsysteem aantasten.

Rob gelooft dan weer niet dat er een verband tussen 5G met corona is. ‘Maar jij wel, hè Wapje?’ Wally vindt het ‘wel een beetje érg toevallig, allemaal’.

Wally was vorig jaar zelfs niet op de begrafenis van haar eigen moeder, omdat de begraafplaats naast een zendmast lag. Ze zeggen mensen te kennen die als gevolg van hun stralingsklachten zijn gescheiden, verstoten door familie, of die kinderen uit huis geplaatst zagen worden. Rob keurt het beschadigen van zendmasten ‘nadrukkelijk’ af, ‘maar het zou een wanhoopsdaad kunnen zijn.’

Wally: ‘Mensen die te veel straling krijgen sporen uiteindelijk vaak echt niet meer. Zelf word ik ook vervelend, agressief en ik wil dood.’

Al zes jaar voelt Wally zich miskend. En dan nu een nieuw virus. In zekere zin heeft ze de tijd van haar leven, erkent ze, nu het hele land eens net zo in afzondering moet leven als zij. ‘Eindelijk’ ervaren anderen eens hoe dat is. En na jaren onbegrip dan toch nog wat gedeelde angst. De angst voor alles wat we nog niet weten.

Woonkamerraam tegen 5G Beeld
Woonkamerraam tegen 5G

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden