Opinie

Waarom moeten wij publicaties Nature kopen?

Ik pleit ervoor de onaantastbare positie van Nature te doorbreken.

null Beeld
Beeld

In de Volkskrant van 29 oktober bericht Govert Schilling over de detectie van zuurstof in de gaswolk rond komeet 67P. De meting van zuurstof rond 67P leidt tot de vergaande conclusie dat 'primordiaal' zuurstof werd opgesloten in de komeet tijdens het ontstaan ervan, en dat de gangbare modellen van de vorming van ons zonnestelsel dit niet kunnen verklaren. Een indrukwekkende en intrigerende vondst!

Opzoeken van het artikel op de webpagina van Nature levert, helaas, het verwachte resultaat. De geïnteresseerde lezer moet eerst 30 euro overmaken, alvorens toegang te krijgen tot het artikel. En dat is niet van deze tijd! ESA, de Rosetta-missie en al het onderzoek ermee verbonden, zijn gefinancierd door de deelnemende landen, waaronder Nederland.

Welke meerwaarde levert Nature om te rechtvaardigen dat wij, het publiek, een publicatie van onderzoek gefinancierd met ons geld, moeten kopen van Nature? Geen enkele. En toch heeft Nature een onaantastbare positie. Waar komt die vandaan? Die komt voort uit het redactionele beleid van Nature: vrijwel elk artikel dat wordt aangeboden, wordt geweigerd. Nature publiceert alleen de krenten uit de pap.

Open access

Ik pleit ervoor deze onaantastbare positie van Nature te doorbreken; zowel wetenschap als maatschappij hebben er geen enkel belang bij als kennis achter betaalmuren verdwijnt, ook niet als dat tijdelijk is.

Dat kan door van Nature te vragen over te gaan op een Open access-verdienmodel. Dat kan door van onze onderzoekers te vragen 'met hun voeten te stemmen'. Dat kan door het gewicht van Nature publicaties voor de carrière van onderzoekers met verstand en niet blindelings mee te wegen.

Nature past niet in het beleid van gratis toegang tot wetenschappelijk onderzoek voor iedereen.

Jos Engelen, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden