Lezersbrieven Dinsdag 19 februari

Waarom moet Schiphol altijd winnaar zijn

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 19 februari.

Vliegtuigen van KLM op luchthaven Schiphol. Beeld ANP

Brief van de dag

Het is mij volstrekt onduidelijk waarom minister Van Nieuwenhuizen het klimaat volledig negeert ten gunste van de groei van Schiphol (Ten eerste, 18 februari).

Altijd weer is het argument dat Nederland de concurrentiestrijd zou verliezen.

Dat werd gebruikt bij de dividendbelasting, bij de heffing op CO2 uitstoot; altijd staan de economische belangen bovenaan.

Het zou mooi zijn als we ook eens genoegen namen met een derde of vierde plaats in plaats van altijd de beste te willen zijn.

T.W. Sleeuwenhoek, Zuidplas

Ministeriële denkfout

De minister die Schiphol wil laten groeien maakt de denkfout dat maximale winst alleen te verkrijgen is bij groei.

Als je als leverancier meer vraag hebt dan aanbod kan de prijs omhoog. Dus als het aantal vluchten 500.000 blijft of zelfs minder wordt kan er per vlucht meer verdient worden door de landingsrechten duurder te maken.

Dat is pas een echte win-win situatie. Zowel voor Schiphol als voor de uitstoot van CO2. Nu nog de minister wat basislessen economie geven...

Schiphol is de nummer 8 op de wereldranglijst terwijl Nederland qua grootte dat totaal niet is.

Geen enkel probleem dus om wat plaatsen te zakken.

Corné Smiesing, Utrecht

Het KLM-gevoel

Oost, west, blauw best, dat is het KLM-gevoel (Ten eerste, 18 februari). Is dat ook het gevoel als er achterin het vliegtuig iemand zit die onder begeleiding van enkele Marechaussee wordt uitgezet naar een land als Soedan of Afghanistan? Landen waar mensen bij aankomst worden gearresteerd en in de gevangenis verdwijnen? Is dat ook het gevoel als gezinnen worden vervoerd naar een land dat de kinderen vaak nog nooit hebben gezien? Is dat ook het KLM-gevoel?

Sinead Wendt, Amsterdam

Aap uit de mouw

Uit het artikel op de voorpagina van de Volkskrant van 19 februari 2019 blijkt dat de huidige regering en Schiphol maar één ding willen: Ze moeten en zullen concurreren met de rest van de wereld, groei ten koste van alles is dus hun doel.

Dat de hier onder lijdende burger en andere gesprekspartners jarenlang bewust zijn zoetgehouden en genegeerd, wordt door de uitspraken van minister Cora van Nieuwenhuizen op een gênante manier duidelijk.

De aap is dus eindelijk uit de mouw. Kiezen voor de partij van deze minister is 100 procent zeker weten kiezen voor meer vervuiling en meer overlast.

Het enige, werkelijk het enige dat helpt: kies nou eens de volgende verkiezingen niet op een partij die de belangen behartigt van Schiphol, je bank, je hypotheekverstrekker, multinationals en je baas, maar op een partij die jóuw belangen behartigt.

Jurgen Brouwer, Krimpen aan den IJssel

Samen staan we wat sterker

In haar sterke column van 18 februari laat Sheila Sitalsing haarfijn zien hoe de riders van Deliveroo de beste argumenten voor collectieve zekerheid aandragen, terwijl ze zeggen anders te willen. Dit verhaal is direct te koppelen aan de nu lopende pensioendiscussie. Door Koolmees wordt ten dele weer een individuele aanpak gepropageerd. Een D66 ideetje, maar tot volle tevredenheid van Rutte die bij het pensioenoverleg aanschoof en woedend wegliep omdat hij zijn zin niet kon krijgen. Al een jaar lang bereiden vakbonden, niet alleen de FNV, zich voor om tegenwicht tegen dit soort voornemens. Op 18 maart zal dat culmineren in acties in het hele land waarbij alle sectoren zullen meedoen. Een goed pensioen is een kwestie van fatsoen.

Henk van Ark, Zuidhorn

Tien met een griffel

Een tien met een griffel voor voortgezet onderwijs leerling Jasper Krijns uit Arnhem voor zijn brief over de eindtoets in de Volkskrant van maandag 18 februari. Met name voor zijn vraag wat de betekenis is van ‘een werkhouding op vmbo-t niveau’ van een leerling. Jasper maakt duidelijk dat de term vmbo-t-werkhouding geen goede indruk geeft van het serieuze schoolwerk van veel vmbo leerlingen. Wat is er aan de hand?

Het gaat om de koppeling van de woorden vmbo-t en werkhouding (bijvoorbeeld door interim docent Sanne Kuyt in de Volkskrant van 14 februari).

Daar ligt de veronderstelling in besloten dat het vmbo een opleiding is voor leerlingen met een matige leerhouding. Dit is een voorbeeld van etikettenplakkerij die in het onderwijs jammer genoeg vaker voorkomt. De vmbo leerling en het vmbo worden als de lagere opleiding en de zwakkere leerling neergezet. Zolang onderwijsmensen zelf dergelijke etiketten en generalisaties blijven hanteren, zal het maatschappelijk aanzien van het vmbo niet verbeteren.

Jeroen Imants, Zeist

Mannenbroeders

Het mooie artikel van Margriet Oostveen (O&S, 18 februari) geeft de indruk dat de SGP iets met Amersfoort te maken heeft. Dat is niet zo, Amersfoort ligt lekker centraal in de bijbelbelt dus snel bereikbaar voor de mannenbroeders. De SGP is zelfs niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Amersfoort.

Ruud Woudenberg, Amersfoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden