Commentaar Raoul du Pré

Waarom maakt kabinet geen vuist tegen Iran?

Kan een vreemde mogendheid ongestraft moorden op Nederlands grondgebied? Het lijkt er wel op.

Op nog geen drie kilometer van het Binnenhof werd de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi geliquideerd. Beeld ANP

Het is op z’n minst wonderbaarlijk: in een tijd waarin het Binnenhof de mond vol heeft van de opzienbarende Russische en Saoedische afrekeningen in Groot-Brittannië en Turkije, kon het vorig jaar gebeuren dat op nog geen drie kilometer van datzelfde Binnenhof de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi op klaarlichte dag werd geliquideerd. Zonder dat het enige noemenswaardige ophef gaf, behalve onder geschokte buurtbewoners.

Inmiddels weten we dat het waarschijnlijk niet de eerste keer was. De in 2015 in Almere geliquideerde Mohammad Reza Kolahi Samadi was ook geen toevallig slachtoffer van een schietpartij, maar een Iraanse staatsvijand. Ook daar kreeg Nederland weinig van mee. De enige zichtbare reactie van onze overheid was de uitzetting van twee Iraanse diplomaten in het voorjaar van 2018. Maar dat gebeurde in stilte. Het kwam pas naar buiten toen het internationale persbureau Reuters er lucht van kreeg.

Het kabinet wil er tot op de dag van vandaag niets over zeggen, maar het voedt wel de indruk dat er spanningen zitten op de lijn Teheran-Den Haag. Die indruk wordt versterkt door de ontwikkelingen in Frankrijk, België en Denemarken, waar de politie moordcomplotten op Iraniërs net op tijd op het spoor kwam om ze te verijdelen. Alles wijst erop dat Teheran minstens zo brutaal opereert op Europees grondgebied als de Russen. Het verschil is dat die laatsten daarmee wel verontwaardiging wekken van de Nederlandse regering.

De verbijsterde nabestaanden van Nissi trokken zaterdag in deze krant aan de bel. Waarom bijt Nederland niet van zich af? Waarom maakt het kabinet geen vuist tegen Iran? Waarschijnlijk weten de verantwoordelijke ministers meer dan ze kwijt willen. Waarschijnlijk ook speelt mee dat de inlichtingendiensten liefst in stilte werken.

Maar er komt een moment dat totale stilte niet meer volstaat. Al was het maar om de grote onrust binnen de Nederlands-Iraanse gemeenschap te bezweren. Het kabinet dient zich te realiseren dat de reputatie van Nederland als veilige haven voor elders vervolgden op het spel staat. Alleen al daarom zou ook de Tweede Kamer wat meer oprechte belangstelling mogen tonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.