LezersbrievenDinsdag 15 januari

Waarom kunnen auto’s voorzien worden van filters, maar schoorstenen niet?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 15 januari.

Een vrouw maait haar tuintje, omringd door haardhout.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: Stuur houtkachelbezitters op rookles

De discussie over het stoken van een houtkachel houdt aan ­(Fikkie stoken, O&D, 14 januari). Maar hij is behoorlijk zwart-wit: houtkachels toestaan of niet. De foto van de walmende schoorsteen bij het artikel laat zien dat er wat luchtkwaliteit betreft nog heel wat winst te behalen valt zónder het stoken van hout te verbieden.

Er is betere regelgeving en toezicht nodig rondom houtverkoop. Goed stookhout heeft twee jaar liggen drogen en brandt nagenoeg rookloos. Nat of vochtig hout verbrandt onvolledig en rookt verschrikkelijk, met alle schadelijke stoffen van dien.

Stuur bezitters van een houtkachel verplicht op stookles. Hout moet branden, niet smeulen. Snel de schoorsteen gloeiend heet stoken en pas daarna temperen. Staat je kachel vol rook, wordt de stenen binnenmantel zwart of blakert je hout, dan ben je verkeerd bezig en walmt je schoorsteen.

En verder.. waar blijft de techniek? Waarom kunnen auto’s voorzien worden van filters, maar schoorstenen niet? Het lijkt me dat daarop toch iets ­bedacht én daarna verplicht ­gesteld kan worden? Want er is geen groter goed dan vrij ademhalen, maar ook geen heerlijker warmte dan de warmte van een houtkachel. Daar hoef je geen romanticus voor te zijn.

Monique van der Zanden,  Vortum-Mullem, in het bezit van houtkachel en hyperactieve longen

Even dimmen

Onenigheid binnen de coalitie? Niets aan de hand, lijkt mij. Alle betrokken partijen onderschrijven het regeer­akkoord, hebben gezamenlijk de ­klimaatwet ingediend en meegewerkt aan het klimaatakkoord. Dus...

Als straks het klimaatakkoord is doorgerekend, volgt uiteraard een fase waarin de heren van de coalitie plus de oppositie goed van gedachten gaan wisselen over welke maatregelen uit het akkoord volstaan om aan de klimaatwet te voldoen, en belangrijker: hoe de kosten worden gedeeld. Dan heb je iets om op te kauwen. Nu nog niet, op de keeper beschouwd.

Hou uw kruit nog even droog, ­heren. Dijkhoff probeert nu alleen maar een mooie pose aan te nemen richting potentieel electoraat.

Frans van Beek, Maarssen

Old heroes never die

In het stukje van Nina Polak over ­Murakami (Boeken, 12 januari) stelt zij dat zijn ‘rebellie-ideaal’ een wat stoffige indruk maakt, omdat hij refereert aan wat ‘oude-mannenhelden’, en dat zou dan tegelijk bewijzen hoe bij rebellie conformisme altijd op de loer ligt.

Ik mag dan zelf een stoffige oude man zijn van 60 in sommige ogen, maar de genoemde Ernest Hemingway en Thelonious Monk, bijvoorbeeld, zijn nooit ofte nimmer stoffig geweest en zullen dat ook niet meer worden, al zijn ze nog zo dood. Hun rebellie is ook nu nog springlevend en met conformisme hadden zij niets te maken. Maar dat is misschien in deze wat ‘nietserige’ tijd moeilijk voor te stellen. Wel was voor de rest de teneur van haar stuk verfrissend, en ze relativeert haar stelling aan het einde humoristisch, dus ach...

Hans Altena, Wageningen

Arme dominee

Dominee Maarten Klaassen, mede-­ondertekenaar van de Nederlandse Nashvilleverklaring, verwijt Nederland intolerantie jegens zijn opvattingen (Ten eerste, 14 januari). Daarmee manoeuvreert hij zich op schandalige wijze in een slachtofferrol, terwijl juist de ondertekenaars de agressors zijn. Zij zijn het die volstrekt intolerant staan tegenover andersdenkenden – en dat zelfs onafhankelijk van hun seksuele geaardheid. Niet alleen praktiserende lhbti’s worden door de ondertekenaars veroordeeld als zondaars, maar ook mensen die tolerant staan tegenover deze groep. Artikel 10 van de Nashvilleverklaring vermeldt dat zeer expliciet.

Nederland heeft altijd verdraagzaam gestaan tegenover de Nashvilledenkers. Tot en met in ons democratisch politiek systeem zijn zij (de SGP-ers) met respect behandeld en is ­tegen hen nooit een cordon sanitaire opgeworpen.

Maar met de tekst van artikel 10 beperken zij zelf wél de vrijheid van opvatting van anderen en getuigen zij op geen enkele wijze van wederzijds respect. Dát meneer Klaassen, is waarover Nederland zich opwindt.

Paul Biemans, Lopikerkapel

Arme vervolgde kudde

‘We hebben de afgelopen week een klein beetje meegemaakt van wat honderdduizenden vervolgde christenen elke dag ervaren.’ (Ten eerste, 14 januari.) Even dacht ik dat dominee Maarten Klaassen na de ophef over de mede door hem ondertekende Nashvilleverklaring het licht had gezien en – hoewel meer een ­katholieke traditie – het boetekleed zou aantrekken.

Maar nee, Klaassen preekt voor ­eigen parochie. ‘Het o zo tolerante ­Nederland’ is wat hem betreft ‘door de mand gevallen’. Tolerantie is vanuit zijn geloof bezien blijkbaar een straat met eenrichtingsverkeer.

B. Ruttenberg, Hoorn

De stad waar alles kan

Driehonderd actieve straatdealers, criminaliteit, mensonwaardige seks, doorgesnoven en dronken mannen, teringherrie, overal troep, schreeuwende toeristen, xtc, cocaïne, respectloos benaderen van vrouwen, daklozen, zwart geld, prostitutiebazen. Zomaar een aantal woorden uit het rapport van ombudsman Zuurmond over de wetteloze jungle, ook wel de Wallen genaamd.

Het is bijna niet te geloven dat deze jungle zich op zo’n 500 meter van mijn huis bevindt. Als ik zie hoe het er werkelijk aan toe gaat op de Wallen, krijg ik een zure smaak in mijn mond. Dat niet alleen, het feit dat we dit met elkaar hebben laten gebeuren, is nog veel zuurder.

Mariette Reineke, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden